Świąteczny dyniowo-czekoladowy deser warstwowy

decomorreno
Świąteczny dyniowo-czekoladowy deser warstwowy

0

4.2 / 5

Przedstawiamy oryginalny, niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu przepis na bożonarodzeniowy deser. Nasz warstwowy przysmak bazuje na delikatnym cieście czekoladowym przekładanym puszystym kremem dyniowym i śmietanowym. Smaki w deserze idealnie się dopełniają, a w takim wielowarstwowym układzie smakują jeszcze lepiej! :)

19

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

230 g puree z dyni

1 opak. budyń waniliowy

400 mleko

40 g cukier

200 g masło

50 g cukier puder

280 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g kakao decomorreno

80 g cukier puder

40 g przyprawa do piernika

1 łyżecz. soda

3 szt. jaja kurze całe

125 g masło

250 mleko

200 g powidła śliwkowe łowicz

1 szczyp. sól

500 śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

7 szt. pierniki

Przygotowanie


1

Wymieszaj puree dyniowe z mlekiem, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Podgrzewaj powoli ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.

2

Mąkę, kakao, cukier puder oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną wymieszaj w misce. W drugim naczyniu wymieszaj żółtko, mleko, powidła i rozpuszczone masło. Dodaj do suchych składników.

3

Białka ubij na pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Przełóż ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Piecz przez około 50 minut w temp. 180 C. Sprawdzaj patyczkiem czy jest już upieczone, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Po upieczeniu ciasto wystudź i pokrój w kostkę.

5

W szklanej misce ułóż jedną warstwę ciasta. W misie miksera utrzyj miękkie masło z 50 g cukru pudru. Dodawaj następnie stopniowo po łyżce budyniu dyniowego.

6

W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

7

W misce przekładaj na przemian warstwy kremu, kolejno warstwę ciast i ponownie kremy. Na wierzchu ułóż do dekoracji kilka pierników. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

975

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

118

gram

Tłuszcze

47

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły