Świąteczny dyniowo-czekoladowy deser warstwowy
decomorreno
Przedstawiamy oryginalny, niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu przepis na bożonarodzeniowy deser. Nasz warstwowy przysmak bazuje na delikatnym cieście czekoladowym przekładanym puszystym kremem dyniowym i śmietanowym. Smaki w deserze idealnie się dopełniają, a w takim wielowarstwowym układzie smakują jeszcze lepiej! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
975
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
118
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.2 / 5
Przedstawiamy oryginalny, niezwykle efektowny i jednocześnie prosty w wykonaniu przepis na bożonarodzeniowy deser. Nasz warstwowy przysmak bazuje na delikatnym cieście czekoladowym przekładanym puszystym kremem dyniowym i śmietanowym. Smaki w deserze idealnie się dopełniają, a w takim wielowarstwowym układzie smakują jeszcze lepiej! :)
19
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
230 g puree z dyni
1 opak. budyń waniliowy
400 mleko
40 g cukier
200 g masło
50 g cukier puder
280 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g kakao decomorreno
80 g cukier puder
40 g przyprawa do piernika
1 łyżecz. soda
3 szt. jaja kurze całe
125 g masło
250 mleko
200 g powidła śliwkowe łowicz
1 szczyp. sól
500 śmietana 36%
2 łyżka cukier puder
7 szt. pierniki
Przygotowanie
Wymieszaj puree dyniowe z mlekiem, proszkiem budyniowym oraz cukrem. Podgrzewaj powoli ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Po ugotowaniu zdejmij z kuchenki i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
Mąkę, kakao, cukier puder oraz przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną wymieszaj w misce. W drugim naczyniu wymieszaj żółtko, mleko, powidła i rozpuszczone masło. Dodaj do suchych składników.
Białka ubij na pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Przełóż ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 50 minut w temp. 180 C. Sprawdzaj patyczkiem czy jest już upieczone, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Po upieczeniu ciasto wystudź i pokrój w kostkę.
W szklanej misce ułóż jedną warstwę ciasta. W misie miksera utrzyj miękkie masło z 50 g cukru pudru. Dodawaj następnie stopniowo po łyżce budyniu dyniowego.
W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
W misce przekładaj na przemian warstwy kremu, kolejno warstwę ciast i ponownie kremy. Na wierzchu ułóż do dekoracji kilka pierników. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
975
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
118
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka