Świąteczny burger z pasztetem

kontakt_2
Świąteczny burger z pasztetem

0

0 / 0

Nowoczesny pomysł na bożonarodzeniowy klasyk. Chrupiąca, domowa bułka z aromatycznym pasztetem i dużą ilością smacznych dodatków, które wzmacniają znakomity smak całości.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. królik cały

2 szt. kajzerki

300 g wątróbka drobiowa

500 g łopatka wieprzowa

3 szt. jajko

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz czarny

1 łyżeczka gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka imbir mielony

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

6 szt. bułka

5 szt. korniszony krakus

50 g kiełki

Przygotowanie


1

Do garnka wkładamy pokrojoną tuszkę królika i łopatkę wieprzową. Cebulę opalamy na palniku i wkładamy do garnka. Dodajemy marchewkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą minimalnie ponad wysokość mięsa. Gotujemy przez ok. 1,5 godziny.

2

Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Wyrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. 2 kajzerki wkładamy do miski. Zalewamy gotowym, ciepłym wywarem. Gdy zmięknie przekładamy je na sitko aby odsączyć nadmiar płynu.

3

Na patelnię przekładamy wątróbkę. Zalewamy wywarem lekko ponad jej stan. Gotujemy przez 3 minuty. Studzimy.

4

Mięso królika oddzielamy od kości. Mielimy razem z łopatką wieprzową, wątróbką, kajzerkami i ugotowanymi warzywami. Dodajemy żółtka. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbir.

5

Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą mięsno-warzywną. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy pasztet i rzucamy keksówką o blat aby napowietrzyć pasztet.

6

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy pasztet przez 1 godzinę na funkcji góra-dół. Pasztet studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy w podgrzanej delikatnie bułce z ketchupem, ogórkami i kiełkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły