Świąteczny burger z pasztetem
kontakt_2
Nowoczesny pomysł na bożonarodzeniowy klasyk. Chrupiąca, domowa bułka z aromatycznym pasztetem i dużą ilością smacznych dodatków, które wzmacniają znakomity smak całości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nowoczesny pomysł na bożonarodzeniowy klasyk. Chrupiąca, domowa bułka z aromatycznym pasztetem i dużą ilością smacznych dodatków, które wzmacniają znakomity smak całości.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. królik cały
2 szt. kajzerki
300 g wątróbka drobiowa
500 g łopatka wieprzowa
3 szt. jajko
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. seler
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz czarny
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. imbir mielony
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
6 szt. bułka
5 szt. korniszony krakus
50 g kiełki
Przygotowanie
Do garnka wkładamy pokrojoną tuszkę królika i łopatkę wieprzową. Cebulę opalamy na palniku i wkładamy do garnka. Dodajemy marchewkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą minimalnie ponad wysokość mięsa. Gotujemy przez ok. 1,5 godziny.
Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Wyrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. 2 kajzerki wkładamy do miski. Zalewamy gotowym, ciepłym wywarem. Gdy zmięknie przekładamy je na sitko aby odsączyć nadmiar płynu.
Na patelnię przekładamy wątróbkę. Zalewamy wywarem lekko ponad jej stan. Gotujemy przez 3 minuty. Studzimy.
Mięso królika oddzielamy od kości. Mielimy razem z łopatką wieprzową, wątróbką, kajzerkami i ugotowanymi warzywami. Dodajemy żółtka. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbir.
Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą mięsno-warzywną. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy pasztet i rzucamy keksówką o blat aby napowietrzyć pasztet.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy pasztet przez 1 godzinę na funkcji góra-dół. Pasztet studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy w podgrzanej delikatnie bułce z ketchupem, ogórkami i kiełkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.