Świąteczny bigos

Fulda2
Świąteczny bigos

0

0 / 0

Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

0.50 kg kiełbasa wiejska

0.50 kg żeberka wieprzowe

0.50 kg mięso wieprzowe gulaszowe

300 g grzyby suszone

1 opak. śliwki suszone

3 szt. liście laurowe

3 szt. ziele angielskie

0.50 l wywar grzybowy

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną odciskamy z soku i płuczemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płuczemy jeszcze raz. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby w zimnej wodzie. Otrzymany wywar przecedzamy i zostawiamy, a grzyby jeszcze raz płuczemy. Kapustę zalewamy wodą i połową wywaru z grzybów. Dodajemy żeberka i mięso. Zagotowujemy.

2

Grzyby i kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty i wszystko razem gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Dodajemy pokrojone śliwki, liście i ziele angielskie. Gotujemy.

3

Bigos doprawiamy i wyłączamy. Nastepnego dnia znowu go gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do kapusty. Dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką i jeszcze chwilkę gotujemy.

4

Bigos z powodzeniem możemy zawekować i włożyć do lodówki jeśli nam zostanie. Nie trzeba od razu wyrzucać ponieważ wystarczy trzymać go w chłodnym miejscu. Zawekowany możemy zjeść później lub może być na inną okazję. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu Łazanki lub innego dania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły