Świąteczny bigos
Fulda2
Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
0.50 kg kiełbasa wiejska
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 kg mięso wieprzowe gulaszowe
300 g grzyby suszone
1 opak. śliwki suszone
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziele angielskie
0.50 l wywar grzybowy
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i płuczemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płuczemy jeszcze raz. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby w zimnej wodzie. Otrzymany wywar przecedzamy i zostawiamy, a grzyby jeszcze raz płuczemy. Kapustę zalewamy wodą i połową wywaru z grzybów. Dodajemy żeberka i mięso. Zagotowujemy.
Grzyby i kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty i wszystko razem gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Dodajemy pokrojone śliwki, liście i ziele angielskie. Gotujemy.
Bigos doprawiamy i wyłączamy. Nastepnego dnia znowu go gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do kapusty. Dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką i jeszcze chwilkę gotujemy.
Bigos z powodzeniem możemy zawekować i włożyć do lodówki jeśli nam zostanie. Nie trzeba od razu wyrzucać ponieważ wystarczy trzymać go w chłodnym miejscu. Zawekowany możemy zjeść później lub może być na inną okazję. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu Łazanki lub innego dania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.