Świąteczny bigos
Fulda2
Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.
1
0 / 0
Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
0.50 kg kiełbasa wiejska
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 kg mięso wieprzowe gulaszowe
300 g grzyby suszone
1 opak. śliwki suszone
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziele angielskie
0.50 l wywar grzybowy
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 opak. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i płuczemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płuczemy jeszcze raz. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby w zimnej wodzie. Otrzymany wywar przecedzamy i zostawiamy, a grzyby jeszcze raz płuczemy. Kapustę zalewamy wodą i połową wywaru z grzybów. Dodajemy żeberka i mięso. Zagotowujemy.
Grzyby i kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty i wszystko razem gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Dodajemy pokrojone śliwki, liście i ziele angielskie. Gotujemy.
Bigos doprawiamy i wyłączamy. Nastepnego dnia znowu go gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do kapusty. Dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką i jeszcze chwilkę gotujemy.
Bigos z powodzeniem możemy zawekować i włożyć do lodówki jeśli nam zostanie. Nie trzeba od razu wyrzucać ponieważ wystarczy trzymać go w chłodnym miejscu. Zawekowany możemy zjeść później lub może być na inną okazję. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu Łazanki lub innego dania.