Świąteczny bigos

Fulda2
Świąteczny bigos

1

0 / 0

Tradycyjny bigos z mnóstwem suszonych i aromatycznych grzybów. Idealny na Święta i po świętach też dobrze smakuje.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

0.50 kg kiełbasa wiejska

0.50 kg żeberka wieprzowe

0.50 kg mięso wieprzowe gulaszowe

300 g grzyby suszone

1 opak. śliwki suszone

3 szt. liście laurowe

3 szt. ziele angielskie

0.50 l wywar grzybowy

1 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 opak. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną odciskamy z soku i płuczemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płuczemy jeszcze raz. Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby w zimnej wodzie. Otrzymany wywar przecedzamy i zostawiamy, a grzyby jeszcze raz płuczemy. Kapustę zalewamy wodą i połową wywaru z grzybów. Dodajemy żeberka i mięso. Zagotowujemy.

2

Grzyby i kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty i wszystko razem gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie. Dodajemy pokrojone śliwki, liście i ziele angielskie. Gotujemy.

3

Bigos doprawiamy i wyłączamy. Nastepnego dnia znowu go gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do kapusty. Dodajemy przecier pomidorowy. Zagęszczamy mąką i jeszcze chwilkę gotujemy.

4

Bigos z powodzeniem możemy zawekować i włożyć do lodówki jeśli nam zostanie. Nie trzeba od razu wyrzucać ponieważ wystarczy trzymać go w chłodnym miejscu. Zawekowany możemy zjeść później lub może być na inną okazję. Bardzo dobrze nadaje się do makaronu Łazanki lub innego dania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

383

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły