Świąteczno-urodzinowy torcik tiramisu

gaba91
Świąteczno-urodzinowy torcik tiramisu

0

0 / 0

Przepyszny tort na różne okazje. Święta, urodziny, impreza lub zwykły słodki deser po niedzielnym obiedzie. Delikatna masa i puszysty biszkopt. Idealnie sprawdził się na 60 urodziny mojego taty obchodzone w okresie świątecznym.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

7 szt. jaja kurze całe

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.33 szkl. mąka ziemniaczana

1 szkl. cukier

1 szcz. sól

500 g serek mascarpone

1 łyżka cukier wanilinowy

330 śmietanka kremowa 30%

0.66 szkl. cukier puder

0.50 szkl. kakao decomorreno

2 szkl. kawa napar bez cukru

3 łyżka likier amaretto

3 kost. mleczna czekolada

Przygotowanie


1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie pojedynczo dodawać żółtka.

2

Wymieszać obie mąki firmy Lubella. Przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając

3

Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

4

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości kolan opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić ponownie biszkopt do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika na około 15 minut.

5

Serek mascarpone utrzeć z cukrem wanilinowym.

6

W osobnym garnku ubić śmietankę 30% z cukrem. Połączyć partiami z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać. Odłożyć na chwilę do lodówki.

7

Wystudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Nasączyć pierwszą warstwę wystudzonym naparem z kawy z amaretto, nałożyć warstwę masy, oprószyć kakao Decomorreno. Nakryć kolejną warstwą biszkoptu i powtórzyć czynności. Po nałożeniu ostatniej warstwy masy, udekorować kakao i startą na tarce czekoladą. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły