Świąteczno-urodzinowy torcik tiramisu
gaba91
Przepyszny tort na różne okazje. Święta, urodziny, impreza lub zwykły słodki deser po niedzielnym obiedzie. Delikatna masa i puszysty biszkopt. Idealnie sprawdził się na 60 urodziny mojego taty obchodzone w okresie świątecznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszny tort na różne okazje. Święta, urodziny, impreza lub zwykły słodki deser po niedzielnym obiedzie. Delikatna masa i puszysty biszkopt. Idealnie sprawdził się na 60 urodziny mojego taty obchodzone w okresie świątecznym.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
7 szt. jaja kurze całe
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.33 szkl. mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
1 szczyp. sól
500 g serek mascarpone
1 łyżka cukier wanilinowy
330 śmietanka kremowa 30%
0.66 szkl. cukier puder
0.50 szkl. kakao decomorreno
2 szkl. kawa napar bez cukru
3 łyżka likier amaretto
3 kostka mleczna czekolada
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie pojedynczo dodawać żółtka.
Wymieszać obie mąki firmy Lubella. Przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, delikatnie mieszając
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości kolan opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić ponownie biszkopt do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika na około 15 minut.
Serek mascarpone utrzeć z cukrem wanilinowym.
W osobnym garnku ubić śmietankę 30% z cukrem. Połączyć partiami z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszać. Odłożyć na chwilę do lodówki.
Wystudzony biszkopt podzielić na 3 blaty. Nasączyć pierwszą warstwę wystudzonym naparem z kawy z amaretto, nałożyć warstwę masy, oprószyć kakao Decomorreno. Nakryć kolejną warstwą biszkoptu i powtórzyć czynności. Po nałożeniu ostatniej warstwy masy, udekorować kakao i startą na tarce czekoladą. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę
Wartości odżywcze na porcję
Energia
304
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.