Świąteczne wegańskie deserki bakaliowe
decomorreno
Święta powinny być smaczne i dobre dla wszystkich bez wyjątku. Dlatego wypróbuj naszą propozycję na pyszne deserki bakaliowe w wersji dla wegan i przekonaj się, że roślinne produkty z powodzeniem mogą zagościć na wigilijnym stole i zachwycić Twoich bliskich :)
0
5 / 2
Święta powinny być smaczne i dobre dla wszystkich bez wyjątku. Dlatego wypróbuj naszą propozycję na pyszne deserki bakaliowe w wersji dla wegan i przekonaj się, że roślinne produkty z powodzeniem mogą zagościć na wigilijnym stole i zachwycić Twoich bliskich :)
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
450 g suszone bakalie
70 rum
1 szt. pomarańcza
1 szt. skórka z cytryny
1 łyżka przyprawa korzenna
1 szczyp. imbir mielony
150 g daktyle
250 g migdały zmielone
3 łyżka olej kokosowy
50 g orzechy włoskie
80 g orzechy nerkowca
200 mleko kokosowe
50 g masło kakaowe
1 łyżka syrop z agawy
12 szt. liście mięty
18 szt. jagody goji
Przygotowanie
Połącz suszone bakalie (figi, morele, żurawinę, rodzynki) w dużej misce. Dodaj przyprawę korzenną, mielony imbir oraz rum, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz starte skórki z pomarańczy i z cytryny. Wymieszaj, przykryj szczelnie i odstaw na całą noc. Nerkowce zalej wodą i odstaw również na całą noc.
Następnego dnia zblenduj masę wraz z miękkimi daktylami bez pestek oraz kakao. Kolejno dodaj zmielone migdały, posiekane orzechy oraz rozpuszczony olej kokosowy.
Formę na muffinki wyłóż folią spożywczą i wypełnij masą bakaliową. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Nerkowce odcedź i zblenduj na gładki krem, dodając stopniowo mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło kakaowe.
Delikatnie wyjmuj deserki na talerz i udekoruj je kremem z nerkowców, na wierzchu ułóż jagody goji i włóż ponownie deserki do lodówki. Przed podaniem ułoż listki świeżej mięty. Smacznego!