Świąteczne wegańskie deserki bakaliowe

decomorreno
Świąteczne wegańskie deserki bakaliowe

0

5 / 2

Święta powinny być smaczne i dobre dla wszystkich bez wyjątku. Dlatego wypróbuj naszą propozycję na pyszne deserki bakaliowe w wersji dla wegan i przekonaj się, że roślinne produkty z powodzeniem mogą zagościć na wigilijnym stole i zachwycić Twoich bliskich :)

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

450 g suszone bakalie

70 rum

1 szt. pomarańcza

1 szt. skórka z cytryny

1 łyżka przyprawa korzenna

1 szcz. imbir mielony

150 g daktyle

250 g migdały zmielone

3 łyżka olej kokosowy

50 g orzechy włoskie

80 g orzechy nerkowca

200 mleko kokosowe

50 g masło kakaowe

1 łyżka syrop z agawy

12 szt. liście mięty

18 szt. jagody goji

Przygotowanie


1

Połącz suszone bakalie (figi, morele, żurawinę, rodzynki) w dużej misce. Dodaj przyprawę korzenną, mielony imbir oraz rum, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz starte skórki z pomarańczy i z cytryny. Wymieszaj, przykryj szczelnie i odstaw na całą noc. Nerkowce zalej wodą i odstaw również na całą noc.

2

Następnego dnia zblenduj masę wraz z miękkimi daktylami bez pestek oraz kakao. Kolejno dodaj zmielone migdały, posiekane orzechy oraz rozpuszczony olej kokosowy.

3

Formę na muffinki wyłóż folią spożywczą i wypełnij masą bakaliową. Przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

4

Nerkowce odcedź i zblenduj na gładki krem, dodając stopniowo mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło kakaowe.

5

Delikatnie wyjmuj deserki na talerz i udekoruj je kremem z nerkowców, na wierzchu ułóż jagody goji i włóż ponownie deserki do lodówki. Przed podaniem ułoż listki świeżej mięty. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły