Świąteczne uszka z grzybami
krakuska111
Uszka z grzybami to tradycyjna, polska potrawa. Przygotowałam ciasto na uszka w nowej, oryginalnej odsłonie, dodając puree z dyni i zmiażdżoną natkę pietruszki, dzięki czemu stały się ozdobą wigilijnego stołu. Do farszu z grzybów dodałam czerstwą bułkę, która idealnie połączyła grzybowy farsz, a przy okazji wykorzystałam resztkę pszennego pieczywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Uszka z grzybami to tradycyjna, polska potrawa. Przygotowałam ciasto na uszka w nowej, oryginalnej odsłonie, dodając puree z dyni i zmiażdżoną natkę pietruszki, dzięki czemu stały się ozdobą wigilijnego stołu. Do farszu z grzybów dodałam czerstwą bułkę, która idealnie połączyła grzybowy farsz, a przy okazji wykorzystałam resztkę pszennego pieczywa.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. jajko
3 łyżka olej
150 woda gorąca
150 ciepłe mleko
0.50 łyżecz. sól
5 dag. grzyby suszone
60 dag. pieczarki
1 szt. cebula
2 łyżka masło
1 szt. bułka czerstwa
0.50 łyżecz. sól
0.30 łyżecz. pieprz
2 łyżka dyniowe puree
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżecz. herbata matcha
1 l barszcz czerwony krakus
1 łyżka sól
Przygotowanie
FARSZ GRZYBOWY: Suszone grzyby opłukać i namoczyć przez kilka godzin. Następnie z odrobiną soli ugotować do miękkości, odsączyć i drobno posiekać. Wywar z grzybów można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać starte na tarce o średnich oczkach pieczarki, posiekane grzyby, oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Wszystko razem wymieszać i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
CIASTO: Do przesianej mąki Lubella dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać puree z dyni, do drugiej części ciasta dodać zmiażdżoną natkę pietruszki i herbatę matcha, trzecią pozostawić jasną. Każdy kolor ciasta oddzielnie wyrobić. Włożyć do foliowego woreczka i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować. Foremką do babeczek wycinać krążki, nakładać porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Rogi ciasta zawinąć na palcu i zlepić tworząc "uszko". Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podgrzanym barszczem czerwonym Krakus. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
480
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.