Świąteczne uszka z grzybami

krakuska111
Świąteczne uszka z grzybami

0

1 / 1

Uszka z grzybami to tradycyjna, polska potrawa. Przygotowałam ciasto na uszka w nowej, oryginalnej odsłonie, dodając puree z dyni i zmiażdżoną natkę pietruszki, dzięki czemu stały się ozdobą wigilijnego stołu. Do farszu z grzybów dodałam czerstwą bułkę, która idealnie połączyła grzybowy farsz, a przy okazji wykorzystałam resztkę pszennego pieczywa.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. jajko

3 łyżka olej

150 woda gorąca

150 ciepłe mleko

0.50 łyżeczka sól

5 dek. grzyby suszone

60 dek. pieczarki

1 szt. cebula

2 łyżka masło

1 szt. bułka czerstwa

0.50 łyżeczka sól

0.30 łyżeczka pieprz

2 łyżka dyniowe puree

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżeczka herbata matcha

1 l barszcz czerwony krakus

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

FARSZ GRZYBOWY: Suszone grzyby opłukać i namoczyć przez kilka godzin. Następnie z odrobiną soli ugotować do miękkości, odsączyć i drobno posiekać. Wywar z grzybów można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać starte na tarce o średnich oczkach pieczarki, posiekane grzyby, oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Wszystko razem wymieszać i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

CIASTO: Do przesianej mąki Lubella dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać puree z dyni, do drugiej części ciasta dodać zmiażdżoną natkę pietruszki i herbatę matcha, trzecią pozostawić jasną. Każdy kolor ciasta oddzielnie wyrobić. Włożyć do foliowego woreczka i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.

3

Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować. Foremką do babeczek wycinać krążki, nakładać porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Rogi ciasta zawinąć na palcu i zlepić tworząc "uszko". Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z podgrzanym barszczem czerwonym Krakus. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły