Świąteczne ślimaczki z suszonymi grzybami
ollga
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
50 porcji
Składniki
300 g grzyby suszone
2 szt. cebula biała
500 g mąka lubella puszysta tortowa
250 g margaryna
50 g drożdże świeże
3 łyżka śmietana 18%
2 szt. żółtka jaja kurzego
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. bułka tarta
100 olej roślinny
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. Następnie przegotować grzyby na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wystudzić, dokładnie odcedzić i posiekać grzybki na drobne kawałki. Można też zmielić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby gdyby farsz wyszedł zbyt rzadki, można zagęścić odrobiną bułki tartej. Farsz wystudzić.
Drożdże wymieszać z cukrem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesiać mąkę Lubella najlepiej tortową i posiekać z margaryną.
Do mąki i margaryny dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, całe jaja, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Jest to ciasto krucho drożdżowe i nie wymaga odstawiania do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, co dodatkowo usprawnia nam pracę.
Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na prostokątny placek i nałożyć farsz, należy zostawić około 1,5 cm pasek przy dłuższym brzegu do sklejenia. Zwinąć w roladę i pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ślimaczki trochę urosną. Piec w temp 180 stopni C na złoty kolor.
Upieczone ślimaczki przełożyć na płaskie naczynie i wystudzić.
Te same czynności powtórzyć z pozostałą ilością ciasta i farszu. Ślimaczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie smakują również na 2 i na 3 dzień krótko odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.