Świąteczne ślimaczki z suszonymi grzybami

ollga
Świąteczne ślimaczki z suszonymi grzybami

0

0 / 0

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

300 g grzyby suszone

2 szt. cebula biała

500 g mąka lubella puszysta tortowa

250 g margaryna

50 g drożdże świeże

3 łyżka śmietana 18%

2 szt. żółtka jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. bułka tarta

100 olej roślinny

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. Następnie przegotować grzyby na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wystudzić, dokładnie odcedzić i posiekać grzybki na drobne kawałki. Można też zmielić przez maszynkę do mięsa.

2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać grzyby i przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby gdyby farsz wyszedł zbyt rzadki, można zagęścić odrobiną bułki tartej. Farsz wystudzić.

3

Drożdże wymieszać z cukrem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Na stolnicę przesiać mąkę Lubella najlepiej tortową i posiekać z margaryną.

5

Do mąki i margaryny dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, całe jaja, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Jest to ciasto krucho drożdżowe i nie wymaga odstawiania do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, co dodatkowo usprawnia nam pracę.

6

Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować na prostokątny placek i nałożyć farsz, należy zostawić około 1,5 cm pasek przy dłuższym brzegu do sklejenia. Zwinąć w roladę i pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ślimaczki trochę urosną. Piec w temp 180 stopni C na złoty kolor.

7

Upieczone ślimaczki przełożyć na płaskie naczynie i wystudzić.

8

Te same czynności powtórzyć z pozostałą ilością ciasta i farszu. Ślimaczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie smakują również na 2 i na 3 dzień krótko odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły