Świąteczne pierogi z makiem

Lubella
Świąteczne pierogi z makiem

0

0 / 0

Świąteczne pierogi z makiem to smaczna propozycja, która świetnie wpisuje się w klimat wigilijnych potraw. Delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie z maku i skórki pomarańczowej tworzą wyjątkowe połączenie smaków – lekko słodkie, ale nieprzytłaczające. Całość najlepiej smakuje w towarzystwie śmietany i miodu. To doskonały wybór dla miłośników klasycznych świątecznych smaków, ale też tych, którzy szukają odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

250 ml gorąca woda

4 łyżka olej

0.50 łyżecz. sól

750 g masa makowa

50 g miód

100 g orzechy włoskie

50 g skórka pomarańczowa

150 g kwaśna śmietana

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól, olej i gorącą wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.

2

Masę makową wymieszać z bakaliami (zostawić część do dekoracji).

3

Ciasto podzielić na 4 równe części.

4

Ciasto rozwałkować na cienki placek, następnie wykrawać za pomocą szklanki okręgi z ciasta (pozostałe ciasto zagnieść i wykorzystać przy następnej partii).

5

Na środek każdego okręgu z ciasta dodać łyżeczkę masy makowej, zamknąć w półksiężyc i dokładnie zlepić brzeg.

6

Pierogi gotować na wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

7

Podawać ze śmietaną, miodem i bakaliami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły