Świąteczne pierogi z makiem
Lubella
Świąteczne pierogi z makiem to smaczna propozycja, która świetnie wpisuje się w klimat wigilijnych potraw. Delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie z maku i skórki pomarańczowej tworzą wyjątkowe połączenie smaków – lekko słodkie, ale nieprzytłaczające. Całość najlepiej smakuje w towarzystwie śmietany i miodu. To doskonały wybór dla miłośników klasycznych świątecznych smaków, ale też tych, którzy szukają odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świąteczne pierogi z makiem to smaczna propozycja, która świetnie wpisuje się w klimat wigilijnych potraw. Delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie z maku i skórki pomarańczowej tworzą wyjątkowe połączenie smaków – lekko słodkie, ale nieprzytłaczające. Całość najlepiej smakuje w towarzystwie śmietany i miodu. To doskonały wybór dla miłośników klasycznych świątecznych smaków, ale też tych, którzy szukają odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
250 ml gorąca woda
4 łyżka olej
0.50 łyżecz. sól
750 g masa makowa
50 g miód
100 g orzechy włoskie
50 g skórka pomarańczowa
150 g kwaśna śmietana
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól, olej i gorącą wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Masę makową wymieszać z bakaliami (zostawić część do dekoracji).
Ciasto podzielić na 4 równe części.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, następnie wykrawać za pomocą szklanki okręgi z ciasta (pozostałe ciasto zagnieść i wykorzystać przy następnej partii).
Na środek każdego okręgu z ciasta dodać łyżeczkę masy makowej, zamknąć w półksiężyc i dokładnie zlepić brzeg.
Pierogi gotować na wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać ze śmietaną, miodem i bakaliami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.