Świąteczne pierniczki orzechowe

klaudiakot1997
Świąteczne pierniczki orzechowe

0

4 / 2

Pierniczki to najbardziej aromatyczne ciasteczka, które goszczą na moim stole w święta Bożego Narodzenia.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżecz. kakao decomorreno

1 szkl. cukier brązowy

50 g masło

2 szt. jaja l

0.50 szkl. miód

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżka cynamon

0.50 szkl. orzechy włoskie

0.50 szkl. płatki migdałowe

1 łyżecz. imbir w proszku

0.50 łyżecz. goździki

1 szczyp. sól

0.50 szkl. kandyzowana skórka pomarańczowa

0.50 szkl. cukier puder do posypania

0.50 szkl. orzechy włoskie zmielone

Przygotowanie


1

Orzechy włoskie i płatki migdałowe drobno siekamy.

2

W dużej misce mieszamy mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, zmielonymi goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

3

Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania.

4

Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przygotowaną mąkę z dodatkami. Na koniec dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową.

5

Elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki.

6

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone pierniczki dekorujemy cukrem pudrem i drobno posiekanymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły