Świąteczne pierniczki orzechowe

klaudiakot1997
Świąteczne pierniczki orzechowe

Średnia 4 / 2

Oceń!

Pierniczki to najbardziej aromatyczne ciasteczka, które goszczą na moim stole w święta Bożego Narodzenia.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżecz. kakao decomorreno

1 szkl. cukier brązowy

50 g masło

2 szt. jaja l

0.50 szkl. miód

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżka cynamon

0.50 szkl. orzechy włoskie

0.50 szkl. płatki migdałowe

1 łyżecz. imbir w proszku

0.50 łyżecz. goździki

1 szczyp. sól

0.50 szkl. kandyzowana skórka pomarańczowa

0.50 szkl. cukier puder do posypania

0.50 szkl. orzechy włoskie zmielone

Przygotowanie


Orzechy włoskie i płatki migdałowe drobno siekamy.

W dużej misce mieszamy mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, zmielonymi goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania.

Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przygotowaną mąkę z dodatkami. Na koniec dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową.

Elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone pierniczki dekorujemy cukrem pudrem i drobno posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

87

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły