Świąteczne pierniczki orzechowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
klaudiakot1997
![Świąteczne pierniczki orzechowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053315.jpeg&w=3840&q=75)
Pierniczki to najbardziej aromatyczne ciasteczka, które goszczą na moim stole w święta Bożego Narodzenia.
0
4 / 2
Pierniczki to najbardziej aromatyczne ciasteczka, które goszczą na moim stole w święta Bożego Narodzenia.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
60 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżecz. kakao decomorreno
1 szkl. cukier brązowy
50 g masło
2 szt. jaja l
0.50 szkl. miód
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżka cynamon
0.50 szkl. orzechy włoskie
0.50 szkl. płatki migdałowe
1 łyżecz. imbir w proszku
0.50 łyżecz. goździki
1 szczyp. sól
0.50 szkl. kandyzowana skórka pomarańczowa
0.50 szkl. cukier puder do posypania
0.50 szkl. orzechy włoskie zmielone
Przygotowanie
Orzechy włoskie i płatki migdałowe drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, zmielonymi goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przygotowaną mąkę z dodatkami. Na koniec dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową.
Elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone pierniczki dekorujemy cukrem pudrem i drobno posiekanymi orzechami.