Świąteczne pierniczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Świąteczne pierniczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1719305700904.jpg&w=3840&q=75)
Pierniczki to tradycyjny element świątecznego stołu, którego nie może zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Wyrazisty aromat i smak przypraw korzennych przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są doskonałym wyborem na świąteczne prezenty, dekoracje choinkowe czy słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ich przygotowanie to także wspaniała okazja do wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się atmosferą nadchodzących świąt.
1
3.5 / 804
Pierniczki to tradycyjny element świątecznego stołu, którego nie może zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Wyrazisty aromat i smak przypraw korzennych przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są doskonałym wyborem na świąteczne prezenty, dekoracje choinkowe czy słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ich przygotowanie to także wspaniała okazja do wspólnego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi, ciesząc się atmosferą nadchodzących świąt.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka miód
1 łyżka przyprawa do piernika
3 łyżka masło
Przygotowanie
Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu.
Masę studzimy i wlewamy do miski.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej.
Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek grubość 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 180°C.