2

Składniki

2 Łyżeczki
soda oczyszczona
100 Gramów
masło
4 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
miód
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło i miód roztopić w rondelku.
  2. Z pozostałych składników i roztopionego miodu i masła wyrobić ciasto. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek, wykrawać foremkami dowolne kształty.
  4. Piec w temperaturze 170-180*C przez ok. 8-10 minut.
  5. Po ostudzeniu dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub lukrem.

Opis

Miękkie, pyszne pierniczki, najlepsze polane czekoladą. Stanowią piękną świąteczną dekorację, jak również doskonale smakują.

Podobne przepisy

Piernikowe bombki na choinkę

Przepis
Średni Do 2 godz
Piernikowe bombki na choinkę

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Pierniczki

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pierniczki

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Popierniczony Piernik

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Popierniczony Piernik

Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Piernik z suszonymi śliwkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!