Świąteczne pierniczki
m7
2
0 / 0
Miękkie, pyszne pierniczki, najlepsze polane czekoladą. Stanowią piękną świąteczną dekorację, jak również doskonale smakują.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
60 porcji
Składniki
2 łyżeczka soda oczyszczona
100 g masło
4 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. miód
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. przyprawa do piernika
Przygotowanie
1
Masło i miód roztopić w rondelku.
2
Z pozostałych składników i roztopionego miodu i masła wyrobić ciasto. Wstawić na około godzinę do lodówki.
3
Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek, wykrawać foremkami dowolne kształty.
4
Piec w temperaturze 170-180*C przez ok. 8-10 minut.
5
Po ostudzeniu dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub lukrem.