2

Składniki

2 Łyżeczki
soda oczyszczona
100 Gramów
masło
4 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
miód
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
przyprawa do piernika
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło i miód roztopić w rondelku.
  2. Z pozostałych składników i roztopionego miodu i masła wyrobić ciasto. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek, wykrawać foremkami dowolne kształty.
  4. Piec w temperaturze 170-180*C przez ok. 8-10 minut.
  5. Po ostudzeniu dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub lukrem.

Opis

Miękkie, pyszne pierniczki, najlepsze polane czekoladą. Stanowią piękną świąteczną dekorację, jak również doskonale smakują.

Podobne przepisy

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Przepis
Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Murzynek z kalafiora

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Murzynek z kalafiora

Odwrócone babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Pierniczki kakaowe

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pierniczki kakaowe

Pierniczki z powidłami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierniczki z powidłami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!