Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami z rodzimych lasów
a763
W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują, wyczekane przez rok, w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Aby nie marnować - farsz do tych łazanek przygotowuję często z tych samych składników, które potrzebujemy do pierogów z kapustą i grzybami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
318
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują, wyczekane przez rok, w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Aby nie marnować - farsz do tych łazanek przygotowuję często z tych samych składników, które potrzebujemy do pierogów z kapustą i grzybami.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron łazanki lubella
100 g grzyby leśne
500 g kapusta kiszona
1 szt. cebula
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżka posiekana natka pietruszki
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone grzyby umyć, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Namoczone grzyby gotować w wodzie w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedzić zachowując wywar i grzyby.
Kapustę kiszoną opłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni podgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną cebulę i delikatnie ją zrumienić. Dodać kapustę, całość doprawić solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość smażyć, mieszając przez 2 minuty.
Dodać grzyby i dalej smażyć przez 2 minuty. Wlać około 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów lub 3/4 szklanki wody. Patelnię przykryć i całość gotować przez około 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Makaron łazanki Lubella ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.
Ugotowany makaron łazanki dodać do gotującej się kapusty z grzybami. Dokładnie wymieszać, zdjąć z gazu i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
318
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.