Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami z rodzimych lasów

a763
Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami z rodzimych lasów

1

0 / 0

W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują, wyczekane przez rok, w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Aby nie marnować - farsz do tych łazanek przygotowuję często z tych samych składników, które potrzebujemy do pierogów z kapustą i grzybami.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron łazanki lubella

100 g grzyby leśne

500 g kapusta kiszona

1 szt. cebula

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżka posiekana natka pietruszki

1 łyżeczka sól, pieprz

Przygotowanie


1

Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone grzyby umyć, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Namoczone grzyby gotować w wodzie w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedzić zachowując wywar i grzyby.

2

Kapustę kiszoną opłukać na sitku pod bieżącą wodą, odcisnąć i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni podgrzać olej rzepakowy. Dodać pokrojoną cebulę i delikatnie ją zrumienić. Dodać kapustę, całość doprawić solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość smażyć, mieszając przez 2 minuty.

3

Dodać grzyby i dalej smażyć przez 2 minuty. Wlać około 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów lub 3/4 szklanki wody. Patelnię przykryć i całość gotować przez około 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Makaron łazanki Lubella ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.

4

Ugotowany makaron łazanki dodać do gotującej się kapusty z grzybami. Dokładnie wymieszać, zdjąć z gazu i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły