Świąteczne kakaowe trufle jaglane ze skórką pomarańczową

decomorreno
Świąteczne kakaowe trufle jaglane ze skórką pomarańczową

Średnia 5 / 1

Oceń!

Kakaowe trufle jaglane w wersji świątecznej. Łatwe, szybkie i mocno aromatyczne. Wystarczy parę składników aby stworzyć idealny pomysł na przekąskę do pracy, a nawet pyszny, zdrowy prezent.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

4 łyżka kakao decomorreno

200 g kasza jaglana

400 mleko kokosowe

2 łyżka miód

3 łyżka krem kokosowy

200 g wiórki kokosowe

1 szt. pomarańcza

Przygotowanie


Przelej kaszę jaglaną pod bieżącą wodą.

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj kaszę oraz miód. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Pomarańczę umyj, przelej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Dodaj sok do gorącej kaszy, wymieszaj i odstaw aż wystygnie.

Do ostudzonej kaszy krem kokosowy i zbeldnuj. Podziel masę na pół.

Do jednej części dodaj 2 łyżki kakao oraz startą skórkę z pomarańczy. Do drugiej dodaj pokrojoną żurawinę. Formuj kulki.

Kakaowe obtocz w mące kokosowej, a z żurawiną w kakao.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

255

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły