Świąteczne jadalne terrarium
decomorreno
Zimowe jadalne terrarium jest ciekawym pomysłem na pyszną świąteczną dekorację. Możesz potraktować je jako ozdobę stołu wigilijnego, a także jako ręcznie wykonany prezent - podarować bliskiej osobie. Do wykonania terrarium potrzebujesz zaledwie kilku składników, jego wykonanie zajmie ci mniej niż 15 minut, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci. Zaangażuj w stworzenie własnego zimowego świata dzieci, udana zabawa gwarantowana!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2306
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
413
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Zimowe jadalne terrarium jest ciekawym pomysłem na pyszną świąteczną dekorację. Możesz potraktować je jako ozdobę stołu wigilijnego, a także jako ręcznie wykonany prezent - podarować bliskiej osobie. Do wykonania terrarium potrzebujesz zaledwie kilku składników, jego wykonanie zajmie ci mniej niż 15 minut, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci. Zaangażuj w stworzenie własnego zimowego świata dzieci, udana zabawa gwarantowana!
2
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
5 szt. pierniki
1 szt. lukier
Przygotowanie
Kilka pierników z przepisu na kakaowe pierniczki udekoruj białym lukrem. Wiórki kokosowe zblenduj na drobny pył.
Do dużego słoika lub innego szklanego naczynia wsyp pokruszone czekoladowe ciasto typu murzynek/piernik (można użyć pozostałości po Świątecznym terifle lub innym czekoladowym cieście).
Następnie połóż warstwę kokosowego „śniegu”. Na nim układaj udekorowane pierniczki. *Możesz pozwolić sobie na kreatywność - stworzyć zimowe domki z piernika, piernikowe ludziki lub leśną zimową scenerię. Dodatkowo możesz użyć do dekoracji gałązek świeżego rozmarynu lub kolorowych cukierków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2306
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
413
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka