Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem

AnetaGwiner
Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem

0

0 / 0

Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

180 g kromki czerstwego chleba

400 g orzechy włoskie

4 łyżecz. proszek do pieczenia

7 szt. jaja l

2 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. goździki

200 g masło

170 g cukier

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szczyp. sól

1 szkl. woda

1 szkl. cukier

0.50 szt. sok z pomarańczy

2 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Kiedy masa będzie wymieszana ze wszystkimi żółtkami dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać.

2

Czerstwe pieczywo zblendować na piasek. Orzechy posiekać. Do orzechów dodać pieczywo, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, a następnie wsypać wszystko do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.

3

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać białko do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

4

Wodę wraz z cukrem i sokiem z pomarańczy podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wylewamy ciepły syrop na upieczone ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły