Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem

AnetaGwiner
Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem

0

0 / 0

Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

180 g kromki czerstwego chleba

400 g orzechy włoskie

4 łyżecz. proszek do pieczenia

7 szt. jaja l

2 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. goździki

200 g masło

170 g cukier

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szczyp. sól

1 szkl. woda

1 szkl. cukier

0.50 szt. sok z pomarańczy

2 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Kiedy masa będzie wymieszana ze wszystkimi żółtkami dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać.

2

Czerstwe pieczywo zblendować na piasek. Orzechy posiekać. Do orzechów dodać pieczywo, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, a następnie wsypać wszystko do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.

3

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać białko do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

4

Wodę wraz z cukrem i sokiem z pomarańczy podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wylewamy ciepły syrop na upieczone ciasto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

722

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

63

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły