Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem
AnetaGwiner
Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 g kromki czerstwego chleba
400 g orzechy włoskie
4 łyżecz. proszek do pieczenia
7 szt. jaja l
2 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. goździki
200 g masło
170 g cukier
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szczyp. sól
1 szkl. woda
1 szkl. cukier
0.50 szt. sok z pomarańczy
2 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Kiedy masa będzie wymieszana ze wszystkimi żółtkami dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
Czerstwe pieczywo zblendować na piasek. Orzechy posiekać. Do orzechów dodać pieczywo, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, a następnie wsypać wszystko do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać białko do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
Wodę wraz z cukrem i sokiem z pomarańczy podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wylewamy ciepły syrop na upieczone ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
722
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.