Świąteczne greckie ciasto orzechowe z czerstwym chlebem
AnetaGwiner
Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!
0
0 / 0
Tradycyjne greckie ciasto orzechowe przygotowane na bułce tartej lub czerstwym pieczywie. Idealne żeby nie marnować pieczywa!
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
180 g kromki czerstwego chleba
400 g orzechy włoskie
4 łyżecz. proszek do pieczenia
7 szt. jaja l
2 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. goździki
200 g masło
170 g cukier
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szczyp. sól
1 szkl. woda
1 szkl. cukier
0.50 szt. sok z pomarańczy
2 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Miękkie masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Kiedy masa będzie wymieszana ze wszystkimi żółtkami dodać skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
Czerstwe pieczywo zblendować na piasek. Orzechy posiekać. Do orzechów dodać pieczywo, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, a następnie wsypać wszystko do masy jajecznej. Wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać białko do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
Wodę wraz z cukrem i sokiem z pomarańczy podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wylewamy ciepły syrop na upieczone ciasto.