Świąteczne galaretki pomarańczowe
pewna-studentka86-gmail-com
0
4 / 2
Zaskocz swoich gości pomarańczową galaretką!
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.75 l sok tymbark 100% pomarańcza
0.50 szkl. tymbark biały grejpfrut
6 łyżeczka żelatyna
3 łyżka syrop wiśniowy łowicz
2 łyżeczka kakao decomorreno
1 łyżeczka skórka z pomarańczy
1 opak. galaretka bezbarwna
1 szt. pomarańcza
1 szt. bita śmietana
Przygotowanie
Rozrób przezroczystą galaretkę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do pucharków włóż po ćwiartce pomarańczy i zalej przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki.
Żelatynę namocz w garnuszku w soku grejpfrutowym. Po napęcznieniu wstaw garnuszek z żelatyną do większego garnka z gotującą wodą. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
Rozpuszczoną żelatynę połącz z sokiem pomarańczowym Tymbark. Przelej do pucharków z zastygniętą przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Po schłodzeniu udekoruj galaretki bitą śmietaną, skórką pomarańczową, ulubionym syropem Łowicz (oczywiście świetnie będzie pasował syrop pomarańczowy, ale pokombinuj z innymi smakami), kakaem lub miętą.
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz wlać galaretkę do połówek wydrążonych pomarańczy. Po stężeniu galaretki pokrój pomarańczę ostrym nożem na ćwiartki.