Świąteczne galaretki pomarańczowe

pewna-studentka86-gmail-com
Świąteczne galaretki pomarańczowe

0

4 / 2

Zaskocz swoich gości pomarańczową galaretką!

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.75 l sok tymbark 100% pomarańcza

0.50 szkl. tymbark biały grejpfrut

6 łyżeczka żelatyna

3 łyżka syrop wiśniowy łowicz

2 łyżeczka kakao decomorreno

1 łyżeczka skórka z pomarańczy

1 opak. galaretka bezbarwna

1 szt. pomarańcza

1 szt. bita śmietana

Przygotowanie


1

Rozrób przezroczystą galaretkę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do pucharków włóż po ćwiartce pomarańczy i zalej przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki.

2

Żelatynę namocz w garnuszku w soku grejpfrutowym. Po napęcznieniu wstaw garnuszek z żelatyną do większego garnka z gotującą wodą. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej cały czas mieszając.

3

Rozpuszczoną żelatynę połącz z sokiem pomarańczowym Tymbark. Przelej do pucharków z zastygniętą przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.

4

Po schłodzeniu udekoruj galaretki bitą śmietaną, skórką pomarańczową, ulubionym syropem Łowicz (oczywiście świetnie będzie pasował syrop pomarańczowy, ale pokombinuj z innymi smakami), kakaem lub miętą.

5

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz wlać galaretkę do połówek wydrążonych pomarańczy. Po stężeniu galaretki pokrój pomarańczę ostrym nożem na ćwiartki.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły