Świąteczne galaretki pomarańczowe

pewna-studentka86-gmail-com
Świąteczne galaretki pomarańczowe

Średnia 4.3 / 4

Oceń!

Zaskocz swoich gości pomarańczową galaretką!

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.75 l sok tymbark 100% pomarańcza

0.50 szkl. tymbark biały grejpfrut

6 łyżecz. żelatyna

3 łyżka syrop wiśniowy łowicz

2 łyżecz. kakao decomorreno

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

1 opak. galaretka bezbarwna

1 szt. pomarańcza

1 szt. bita śmietana

Przygotowanie


Rozrób przezroczystą galaretkę zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do pucharków włóż po ćwiartce pomarańczy i zalej przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki.

Żelatynę namocz w garnuszku w soku grejpfrutowym. Po napęcznieniu wstaw garnuszek z żelatyną do większego garnka z gotującą wodą. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej cały czas mieszając.

Rozpuszczoną żelatynę połącz z sokiem pomarańczowym Tymbark. Przelej do pucharków z zastygniętą przezroczystą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.

Po schłodzeniu udekoruj galaretki bitą śmietaną, skórką pomarańczową, ulubionym syropem Łowicz (oczywiście świetnie będzie pasował syrop pomarańczowy, ale pokombinuj z innymi smakami), kakaem lub miętą.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz wlać galaretkę do połówek wydrążonych pomarańczy. Po stężeniu galaretki pokrój pomarańczę ostrym nożem na ćwiartki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

131

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły