Świąteczne czekoladowe szyszki

lord.destroy3r
Świąteczne czekoladowe szyszki

0

3 / 1

Oto przepis na czekoladowe szyszki, idealne podczas imprezy czy spotkania świątecznego. Jeśli chcesz zachwycić gości to jest przepis dla Ciebie ponieważ szyszki wyglądają niesamowicie realistycznie. To również opcja dla tych, którzy uwielbiają wszystko co czekoladowe oraz mają w lodówkach i szafkach składniki, które zostały im, a mają ochotę na coś słodkiego. Czekoladowe szyszki są idealnym przepisem na niewykorzystane cukiernicze resztki. Przepis który prezentuję jest oryginalny, ale można go modyfikować jak się chce. Większa czy mniejsza ilość? Nie ma problemu. Nie masz kajmaku? Możesz go pominąć i dodać więcej masła orzechowego. I odwrotnie z masłem orzechowym. Szyszki to również idealna opcja na niewykorzystane orzechy z innego ciasta (laskowy, włoski, arachid) czy skórkę pomarańczową. Cokolwiek masz w szafce i chcesz to wykorzystać, by się nie zmarnowało to jest idealny przepis. Przygotowanie szyszek to również dobra zabawa dla całej rodziny!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g czekolada deserowa

100 g masa kajmakowa

50 g masło

50 g masło orzechowe

2 szkl. płatki lubella corn flakes kakao i miód

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Przygotowujemy wszystkie składniki. Ważne, by kajmak, masło orzechowe (gładkie lub z kawałkami) były w temperaturze pokojowej, a masło miękkie. Czekoladę rozpuszczamy.

2

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy oba masła i kajmak. Wszystko mieszamy na gładką masę. W tym momencie można dodać ulubione dodatki np. orzechy jeśli masło orzechowe było gładkie.

3

Jeśli uznasz, że masa jest zbyt rzadka lub mało kakaowa, dodaj dwie łyżki kakao lub więcej według uznania.

4

Masę wkładamy do lodówki by stężała. Wystarczy 15-20 minut w zależności od lodówki. Czasem mniej, czasem więcej. Masa musi mieć konsystencję plasteliny, wtedy jest idealna.

5

W czasie gdy masa gęstnieje, dzielimy płatki na mniejsze i większe. Może to trochę zająć, dlatego warto by ktoś wam w tym pomógł.

6

Gdy masa jest już gotowa, formujemy z niej kulki, a następnie tak by miały jeden koniec bardziej szpiczasty i płaski spód. Z podanej ilości wyszły mi 4 większe, ale można zrobić również 6 mniejszych szyszek. W tym kroku również obtoczyłam je w kakao, ale to jest opcjonalne - to dla tych co uznają zasadę "im więcej kakao tym lepiej"!

7

Czas na ozdabianie szyszki. Tu też przyda się pomoc by było szybciej. Zaczynamy od większych płatków czekoladowych i stopniowo przechodzimy do mniejszych. Staramy się wbijać tak płatki by kolejne rzędy były na przemian - tak jak na obrazku.

8

I tak wygląda gotowa szyszka. By miała bardziej realistyczny wygląd należy ją oprószyć cukrem pudrem, ale trzeba uważać, by z nim nie przesadzić.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły