Świąteczne ciasto z korzennymi przyprawami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
magdaab04
![Świąteczne ciasto z korzennymi przyprawami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975045297.jpeg&w=3840&q=75)
Deser idealny - szybki do przygotowania, niesamowicie czekoladowy i zachęcający aromatem cynamonowo-imbirowym. Dzięki obecności dżemu, ciasto jest wilgotne i delikatne. Polecam, natychmiast znika!
0
0 / 0
Deser idealny - szybki do przygotowania, niesamowicie czekoladowy i zachęcający aromatem cynamonowo-imbirowym. Dzięki obecności dżemu, ciasto jest wilgotne i delikatne. Polecam, natychmiast znika!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
150 g masło
0.75 szkl. cukier
1 szt. jajko
3 łyżecz. kakao decomorreno
3 łyżecz. dżem łowicz czarna porzeczka
1 łyżka miód
1 szkl. mleko
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżka przyprawa do piernika
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować.
Do mleka dodać łyżkę miodu i wymieszać. Połączyć suche składniki: mąkę, kakao, sodę i przyprawy.
Do masy z masłem, cukrem i jajkiem dodawać na zmianę mleko i suche składniki (tylko do połączenia). Dodać dżem i ponownie wymieszać.
Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 220°C (do suchego patyczka). Udekorować cukrem pudrem lub roztopioną gorzką czekoladą. Kiedy ciasto straci wilgotność (po ok. 3,4 dniach) lub zacznie czerstwieć, dobrze je pokruszyć i nieco wysuszyć w ciepłym miejscu, a następnie przesypać do słoika i zamknąć – posłuży jako posypka do deserów lodowych.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka