Świąteczne ciasto z korzennymi przyprawami

magdaab04
Świąteczne ciasto z korzennymi przyprawami

0

0 / 0

Deser idealny - szybki do przygotowania, niesamowicie czekoladowy i zachęcający aromatem cynamonowo-imbirowym. Dzięki obecności dżemu, ciasto jest wilgotne i delikatne. Polecam, natychmiast znika!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

150 g masło

0.75 szkl. cukier

1 szt. jajko

3 łyżeczka kakao decomorreno

3 łyżeczka dżem łowicz czarna porzeczka

1 łyżka miód

1 szkl. mleko

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżka przyprawa do piernika

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować.

2

Do mleka dodać łyżkę miodu i wymieszać. Połączyć suche składniki: mąkę, kakao, sodę i przyprawy.

3

Do masy z masłem, cukrem i jajkiem dodawać na zmianę mleko i suche składniki (tylko do połączenia). Dodać dżem i ponownie wymieszać.

4

Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 220°C (do suchego patyczka). Udekorować cukrem pudrem lub roztopioną gorzką czekoladą. Kiedy ciasto straci wilgotność (po ok. 3,4 dniach) lub zacznie czerstwieć, dobrze je pokruszyć i nieco wysuszyć w ciepłym miejscu, a następnie przesypać do słoika i zamknąć – posłuży jako posypka do deserów lodowych.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły