Świąteczne ciasto śmietanowe

m7
Świąteczne ciasto śmietanowe

0

0 / 0

Ciasto śmietanowe to idealny wybór na święta. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Połączenie miękkiego biszkoptu z brzoskwiniami, galaretką, dżemem z czarnej porzeczki i czekoladą to doskonała propozycja dla wszystkich fanów słodkich wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubionymi dekoracjami i posypkami, aby dodatkowo podkreślić jego świąteczny charakter. Życzymy smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szt. biszkopt gotowy

1 szt. brzoskwinia w syropie

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. dżem z czarnej porzeczki

1 szt. polewa czekoladowa

4 łyżka posypka do ciast

1 łyżka perełki cukrowe

1 łyżka dodatki cukrowe do ciast

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Upiec biszkopt według swojego przepisu.

2

Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na trzy placki.

3

Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń.

4

W gorącej wodzie rozrobić galaretkę i schłodzić.

5

Śmietanę ubić prawie na sztywno (musi być bardzo dobrze schłodzona). Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilę jeszcze ubijać.

6

Na pierwszy placek wyłożyć dżem i część masy śmietanowej. Przykryć drugim plackiem.

7

Na tym placku ułożyć kolejną warstwę masy (część zostawić do posmarowania ścianek ciasta dookoła), a następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie.

8

Przykryć ostatnim plackiem i całość lekko docisnąć.

9

Resztą śmietany posmarować dookoła ciasto, polać wierzch polewą i obsypać posypką boki i górę ciasta.

10

Na koniec posypać ciasto perełkami, gwiazdkami i śnieżynkami cukrowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły