Świąteczne ciasto śmietanowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Świąteczne ciasto śmietanowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1720166716304.jpg&w=3840&q=75)
Ciasto śmietanowe to idealny wybór na święta. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Połączenie miękkiego biszkoptu z brzoskwiniami, galaretką, dżemem z czarnej porzeczki i czekoladą to doskonała propozycja dla wszystkich fanów słodkich wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubionymi dekoracjami i posypkami, aby dodatkowo podkreślić jego świąteczny charakter. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Ciasto śmietanowe to idealny wybór na święta. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne, a jednocześnie świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Połączenie miękkiego biszkoptu z brzoskwiniami, galaretką, dżemem z czarnej porzeczki i czekoladą to doskonała propozycja dla wszystkich fanów słodkich wypieków. Gotowe ciasto można udekorować ulubionymi dekoracjami i posypkami, aby dodatkowo podkreślić jego świąteczny charakter. Życzymy smacznego!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szt. biszkopt gotowy
1 szt. brzoskwinia w syropie
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. dżem z czarnej porzeczki
1 szt. polewa czekoladowa
4 łyżka posypka do ciast
1 łyżka perełki cukrowe
1 łyżka dodatki cukrowe do ciast
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Upiec biszkopt według swojego przepisu.
Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na trzy placki.
Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń.
W gorącej wodzie rozrobić galaretkę i schłodzić.
Śmietanę ubić prawie na sztywno (musi być bardzo dobrze schłodzona). Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilę jeszcze ubijać.
Na pierwszy placek wyłożyć dżem i część masy śmietanowej. Przykryć drugim plackiem.
Na tym placku ułożyć kolejną warstwę masy (część zostawić do posmarowania ścianek ciasta dookoła), a następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryć ostatnim plackiem i całość lekko docisnąć.
Resztą śmietany posmarować dookoła ciasto, polać wierzch polewą i obsypać posypką boki i górę ciasta.
Na koniec posypać ciasto perełkami, gwiazdkami i śnieżynkami cukrowymi.