Świąteczne brownie z powidłami śliwkowymi
AleksandraMadzik
Świąteczne brownie z cynamonem, kardamonem oraz powidłami śliwkowymi. Alternatywa dla pierniczków i możliwość zdobienia z dziećmi!
0
0 / 0
Świąteczne brownie z cynamonem, kardamonem oraz powidłami śliwkowymi. Alternatywa dla pierniczków i możliwość zdobienia z dziećmi!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.80 szkl. olej kokosowy
0.50 szkl. kakao decomorreno
3 szt. jaja l
270 g cukier drobny
100 g mąka lubella puszysta luksusowa
30 g mąka kokosowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. cynamon
3 łyżka powidła śliwkowe łowicz
1 szt. lubella paluszki natures zakręcone z solą morską
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Blaszkę 21 x 26 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Na małym ogniu podgrzej olej kokosowy razem z kakao, kardamonem i cynamonem. Gdy będzie gotowe to zdejmij z ognia.
W osobnej misce roztrzep jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj powidła śliwkowe, podgrzane kakao i dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej blaszki. Piecz około 30-35 minut w zależności od wielkości blaszki. Jeśli większa to pieczemy krócej.
Kiedy ciasto ostygnie można udekorować polewą z kakao lub śliwkami suszonymi. W propozycji świątecznej można wyciąć choinki, zrobić lukier, a za nóżkę posłużyć mogą paluszki.