ŚWIĄTECZNA WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA Z ŻURAWINĄ

decomorreno
ŚWIĄTECZNA WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA Z ŻURAWINĄ

0

0 / 0

Uwielbiasz żurawinę, tak bardzo jak my? W takim razie mamy dla Ciebie smaczną propozycję na wegańską tartę z kremem i owocami. Smacznego :)

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g prażone orzechy laskowe

40 g olej kokosowy

70 g daktyle

1 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. sól

1 szkl. mleko kokosowe

3 łyżka ksylitol

3 łyżka olej kokosowy

1 łyżka sok z cytryny

1 szt. granat

400 woda

4 łyżka syrop klonowy

1 łyżka agar

Przygotowanie


1

Mleko kokosowe włoż do lodówki najlepiej dwa dni przed użyciem.

2

Dzień wcześniej zalej orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

3

Do misy blendera wrzuć orzechy laskowe i zmiel, dodaj miękkie daktyle, kakao i olej kokosowy.

4

Blenduj aż się rozdrobnią i połączą.

5

Gotową masą wyłóż spód i brzegi formy.

6

Włóż do lodówki.

7

Następnie odcedź nerkowce i zblenduj wraz z bardzo dobrze schłodzonym mlekiem kokosowym (użyj do tego tej twardej częsć mleka z puszki, która oddziela się po schłodzeniu).

8

Dodaj do kremu rozpuszczony olej kokosowy, ksylitol lub syrop z agawy /miód oraz sok z cytryny.

9

Zblenduj ponownie, gotową masę przełóż na spód i włoż do lodówki.

10

Na koniec przygotuj gallaretkę z owoców. Do garnka dodaj owoce, zalej je wodą i gotuj aż staną się miękkie. Przetrzyj je przez sitko, jeśli będzie zbyt gęste dodaj wodę, syrop i agar (sprawdź na opakowniu dokładne proporcje).

11

Zagotuj, odstaw do lekkiego wystudzenia następnie przelej na wierzch schłodzonego ciasta i włoż ponownie do lodówki. Używając agaru pamięta że substancja ta żeluje już w 40°C.

12

Ciasto możesz podać udekorowane świeżymi owocami lub posiekanymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły