Świąteczna ryba po grecku z ketchupem Kotlin
AgataSmichurska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filet rybny
4 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
1 szt. seler
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 szt. por
1 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. bułka tarta
1 szt. jajko kurze całe
Przygotowanie
Filety rybne obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej doprawionej solą i pieprzem. Ryby smażymy na dowolnym oleju.
Marchew, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce na grubym oczku, a cebulę i por drobno siekamy. Wszystkie warzywa poza cebulą wrzucamy na patelnię i podlane wodą smażymy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebule i pozostawiając na gazie dodajemy słodka paprykę, sól, pieprz oraz ketchup kotlin łagodny. Cały czas mieszamy, uzyskując gęsta konsystencje warzyw.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy część warzyw, wykładamy rybę i tak przekładamy na zmianę. Danie idealne, by podawać na ciepło, ale jako zimna przekąska również smakuje znakomicie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
299
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.