Świąteczna ryba po grecku z ketchupem Kotlin
AgataSmichurska
0
0 / 0
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filet rybny
4 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
1 szt. seler
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 szt. por
1 szcz. sól, pieprz
2 szcz. papryka słodka
1 szcz. bułka tarta
1 szt. jajko kurze całe
Przygotowanie
Filety rybne obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej doprawionej solą i pieprzem. Ryby smażymy na dowolnym oleju.
Marchew, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce na grubym oczku, a cebulę i por drobno siekamy. Wszystkie warzywa poza cebulą wrzucamy na patelnię i podlane wodą smażymy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy cebule i pozostawiając na gazie dodajemy słodka paprykę, sól, pieprz oraz ketchup kotlin łagodny. Cały czas mieszamy, uzyskując gęsta konsystencje warzyw.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy część warzyw, wykładamy rybę i tak przekładamy na zmianę. Danie idealne, by podawać na ciepło, ale jako zimna przekąska również smakuje znakomicie.