Świąteczna gwiazda z powidłami

Łowicz
Świąteczna gwiazda z powidłami

1

0 / 0

Nic tak nie wprowadza w świąteczny nastrój jak aromat pieczonych drożdżowych wypieków. Świąteczna gwiazda z powidłami to nie tylko przepyszne ciasto, ale i efektowna ozdoba stołu. Jej kształt i wyrazisty smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Smacznego!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

25 g świeże drożdże

200 ml maślanka

80 g cukier

80 ml olej roślinny

2 szt. jaja

300 g powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą.

2

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

3

Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

4

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.

5

Następnie dzielimy je na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.

6

Pierwszy placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 powideł śliwkowych. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kolejną porcją powideł. Powtarzamy czynność z trzecim plackiem, a czwarty kładziemy na wierzchu, ale już bez nadzienia.

7

Powstałe warstwowe ciasto nacinamy na 16 części (pozostawiając środek w całości).

8

Każdy z kawałków przekręcamy dwukrotnie (naprzemiennie, jeden kierując w lewo, drugi w prawo). Dzięki temu powstaną ramiona gwiazdy.

9

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

518

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

111

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły