Świąteczna gwiazda z powidłami

Łowicz

Nic tak nie wprowadza w świąteczny nastrój jak aromat pieczonych drożdżowych wypieków. Świąteczna gwiazda z powidłami to nie tylko przepyszne ciasto, ale i efektowna ozdoba stołu. Jej kształt i wyrazisty smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Nic tak nie wprowadza w świąteczny nastrój jak aromat pieczonych drożdżowych wypieków. Świąteczna gwiazda z powidłami to nie tylko przepyszne ciasto, ale i efektowna ozdoba stołu. Jej kształt i wyrazisty smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
25 g świeże drożdże
200 ml maślanka
80 g cukier
80 ml olej roślinny
2 szt. jaja
300 g powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Następnie dzielimy je na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm.
Pierwszy placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 powideł śliwkowych. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kolejną porcją powideł. Powtarzamy czynność z trzecim plackiem, a czwarty kładziemy na wierzchu, ale już bez nadzienia.
Powstałe warstwowe ciasto nacinamy na 16 części (pozostawiając środek w całości).
Każdy z kawałków przekręcamy dwukrotnie (naprzemiennie, jeden kierując w lewo, drugi w prawo). Dzięki temu powstaną ramiona gwiazdy.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.