Świąteczna babka
dudello
Babka piaskowa z choineczką w środku zachwyci wszystkich gości i dużych i małych. Dość łatwa w zrobieniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
484
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 4
Babka piaskowa z choineczką w środku zachwyci wszystkich gości i dużych i małych. Dość łatwa w zrobieniu.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
550 g mąka pszenna tortowa lubella
360 g masło
8 szt. jajka kurze całe
60 g kakao decomorreno
4 łyżka mleko uht 3,2%
4 łyżecz. proszek do pieczenia
320 g cukier drobny
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 opak. czekolada
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy ciasto kakaowe z połowy składników podanych wyżej. Zużywamy tu całe kakao (oprócz czekolady, która jet do dekoracji). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem, potem dodajemy mleko, mieszamy. Potem dodajemy sypkie składniki - wszystko wymieszać do połączenia się. Przelewamy masę do keksówki o wymiarach ok 23x9 cm. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 C. Wystudzone ciasto kroimy na kromki i wykrawamy foremką choinki.
Przygotowujemy ciasto jasne według tych samych kroków co wyżej. Część ciasta jasnego wylewamy na dno keksówki, (wym 23x9cm) na nie układamy wycięte choineczki z ciasta kakaowego i zalewamy pozostałą częścią ciasta jasnego przykrywając całkowicie choinki. Pieczemy tak samo około 45 minut w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu babkę dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Możemy również dodać groszki z białej czekolady na wierzch. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
484
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.