Świąteczna babka

dudello
Świąteczna babka

0

4.5 / 4

Babka piaskowa z choineczką w środku zachwyci wszystkich gości i dużych i małych. Dość łatwa w zrobieniu.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

550 g mąka pszenna tortowa lubella

360 g masło

8 szt. jajka kurze całe

60 g kakao decomorreno

4 łyżka mleko uht 3,2%

4 łyżecz. proszek do pieczenia

320 g cukier drobny

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 opak. czekolada

Przygotowanie


1

Najpierw przygotowujemy ciasto kakaowe z połowy składników podanych wyżej. Zużywamy tu całe kakao (oprócz czekolady, która jet do dekoracji). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem, potem dodajemy mleko, mieszamy. Potem dodajemy sypkie składniki - wszystko wymieszać do połączenia się. Przelewamy masę do keksówki o wymiarach ok 23x9 cm. Pieczemy około 45 minut w temp. 170 C. Wystudzone ciasto kroimy na kromki i wykrawamy foremką choinki.

2

Przygotowujemy ciasto jasne według tych samych kroków co wyżej. Część ciasta jasnego wylewamy na dno keksówki, (wym 23x9cm) na nie układamy wycięte choineczki z ciasta kakaowego i zalewamy pozostałą częścią ciasta jasnego przykrywając całkowicie choinki. Pieczemy tak samo około 45 minut w temp. 170 st. C.

3

Po wystudzeniu babkę dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Możemy również dodać groszki z białej czekolady na wierzch. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

484

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły