Świąteczna baba o słodkim wnętrzu

gabi.krason
Świąteczna baba o słodkim wnętrzu

0

0 / 0

Obłędnie pachnące pomarańczami i rumem słodkie drożdżowe ciasto. Inspirowane włoską Panettone, która jest za bardzo skomplikowana jak na warunki domowe. Ta jest prosta w wykonaniu, równie smaczna, a w dodatku nie zmarnują się rodzynki i skórka kandyzowana użyta do serniczka.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g masło

150 g cukier

5 szt. jaja kurze całe

14 g drożdże instant

1 szcz. sól

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

50 mleko uht 3,2%

200 g rodzynki

100 g kandyzowana skórka pomarańczowa

50 rum

200 dek. migdały

Przygotowanie


1

Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Najlepiej robić to mikserem z misą.

2

Dodajemy drożdże wymieszane z łyżką mąki, solą i jajkiem.

3

Do misy stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i jajka oraz dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto.

4

Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzina).

5

Rodzynki zalewamy rumem. Kiedy ciasto wyrośnie, a rodzynki namokną mieszamy je z ciastem. Do ciasta dodajemy również startą skórkę z pomarańczy i pomarańcze kandyzowane pokrojone w kostkę.

6

Znowu przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

7

Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Polewamy odrobina roztopionego masła. Posypujemy migdałami. Im mniejsza tortownica tym ciasto będzie wyższe. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Jest niższe, ale za to mniejsze prawdopodobieństwo, że "ucieknie" nam z formy. Brzegi również wykładamy papierem naokoło tak, aby wystawały na kilka centymetrów.

8

Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 60 min. do suchego patyka (długi do szaszłyków). Jeśli zaobserwujemy w trakcie, że za bardzo się przypieka przykrywamy folią aluminiową.

9

Studzimy w formie. Po wystudzeniu przekładamy do worka foliowego na minimum jeden dzień. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły