0

Składniki

500 Gramów
200 Gramów
masło extra
150 Gramów
cukier
5 Sztuk
jaja kurze całe
14 Gramów
Drożdże instant
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
ekstrakt waniliowy
50 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
200 Gramów
rodzynki
100 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
50 Mililitrów
rum
200 Dekagramów
migdały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Najlepiej robić to mikserem z misą.
  2. Dodajemy drożdże wymieszane z łyżką mąki, solą i jajkiem.
  3. Do misy stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i jajka oraz dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzina).
  5. Rodzynki zalewamy rumem. Kiedy ciasto wyrośnie, a rodzynki namokną mieszamy je z ciastem. Do ciasta dodajemy również startą skórkę z pomarańczy i pomarańcze kandyzowane pokrojone w kostkę.
  6. Znowu przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  7. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Polewamy odrobina roztopionego masła. Posypujemy migdałami. Im mniejsza tortownica tym ciasto będzie wyższe. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Jest niższe, ale za to mniejsze prawdopodobieństwo, że "ucieknie" nam z formy. Brzegi również wykładamy papierem naokoło tak, aby wystawały na kilka centymetrów.
  8. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 60 min. do suchego patyka (długi do szaszłyków). Jeśli zaobserwujemy w trakcie, że za bardzo się przypieka przykrywamy folią aluminiową.
  9. Studzimy w formie. Po wystudzeniu przekładamy do worka foliowego na minimum jeden dzień. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Opis

Obłędnie pachnące pomarańczami i rumem słodkie drożdżowe ciasto. Inspirowane włoską Panettone, która jest za bardzo skomplikowana jak na warunki domowe. Ta jest prosta w wykonaniu, równie smaczna, a w dodatku nie zmarnują się rodzynki i skórka kandyzowana użyta do serniczka.

Podobne przepisy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Przepis
Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Ciastka maślane

Przepis
Średni Do 40 min
Ciastka maślane

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Kawowe brownie

Przepis
Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!