0

Składniki

500 Gramów
200 Gramów
masło extra
150 Gramów
cukier
5 Sztuk
jaja kurze całe
14 Gramów
Drożdże instant
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
ekstrakt waniliowy
50 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
200 Gramów
rodzynki
100 Gramów
Kandyzowana skórka pomarańczowa
50 Mililitrów
rum
200 Dekagramów
migdały
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Najlepiej robić to mikserem z misą.
  2. Dodajemy drożdże wymieszane z łyżką mąki, solą i jajkiem.
  3. Do misy stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i jajka oraz dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzina).
  5. Rodzynki zalewamy rumem. Kiedy ciasto wyrośnie, a rodzynki namokną mieszamy je z ciastem. Do ciasta dodajemy również startą skórkę z pomarańczy i pomarańcze kandyzowane pokrojone w kostkę.
  6. Znowu przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  7. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Polewamy odrobina roztopionego masła. Posypujemy migdałami. Im mniejsza tortownica tym ciasto będzie wyższe. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Jest niższe, ale za to mniejsze prawdopodobieństwo, że "ucieknie" nam z formy. Brzegi również wykładamy papierem naokoło tak, aby wystawały na kilka centymetrów.
  8. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 60 min. do suchego patyka (długi do szaszłyków). Jeśli zaobserwujemy w trakcie, że za bardzo się przypieka przykrywamy folią aluminiową.
  9. Studzimy w formie. Po wystudzeniu przekładamy do worka foliowego na minimum jeden dzień. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Opis

Obłędnie pachnące pomarańczami i rumem słodkie drożdżowe ciasto. Inspirowane włoską Panettone, która jest za bardzo skomplikowana jak na warunki domowe. Ta jest prosta w wykonaniu, równie smaczna, a w dodatku nie zmarnują się rodzynki i skórka kandyzowana użyta do serniczka.

Podobne przepisy

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Jabłecznik z budyniem

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Jabłecznik z budyniem

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Przepis
Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Pączusie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!