Świąteczna baba o słodkim wnętrzu

gabi.krason

Obłędnie pachnące pomarańczami i rumem słodkie drożdżowe ciasto. Inspirowane włoską Panettone, która jest za bardzo skomplikowana jak na warunki domowe. Ta jest prosta w wykonaniu, równie smaczna, a w dodatku nie zmarnują się rodzynki i skórka kandyzowana użyta do serniczka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1088
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Obłędnie pachnące pomarańczami i rumem słodkie drożdżowe ciasto. Inspirowane włoską Panettone, która jest za bardzo skomplikowana jak na warunki domowe. Ta jest prosta w wykonaniu, równie smaczna, a w dodatku nie zmarnują się rodzynki i skórka kandyzowana użyta do serniczka.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g masło
150 g cukier
5 szt. jaja kurze całe
14 g drożdże instant
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
50 mleko uht 3,2%
200 g rodzynki
100 g kandyzowana skórka pomarańczowa
50 rum
200 dag. migdały
Przygotowanie
Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Najlepiej robić to mikserem z misą.
Dodajemy drożdże wymieszane z łyżką mąki, solą i jajkiem.
Do misy stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i jajka oraz dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzina).
Rodzynki zalewamy rumem. Kiedy ciasto wyrośnie, a rodzynki namokną mieszamy je z ciastem. Do ciasta dodajemy również startą skórkę z pomarańczy i pomarańcze kandyzowane pokrojone w kostkę.
Znowu przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Polewamy odrobina roztopionego masła. Posypujemy migdałami. Im mniejsza tortownica tym ciasto będzie wyższe. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Jest niższe, ale za to mniejsze prawdopodobieństwo, że "ucieknie" nam z formy. Brzegi również wykładamy papierem naokoło tak, aby wystawały na kilka centymetrów.
Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 60 min. do suchego patyka (długi do szaszłyków). Jeśli zaobserwujemy w trakcie, że za bardzo się przypieka przykrywamy folią aluminiową.
Studzimy w formie. Po wystudzeniu przekładamy do worka foliowego na minimum jeden dzień. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1088
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
77
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.