Suszone pomidory
m7
Suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodać do sałatek, makaronów, pizzy lub różnorodnych kanapek. Co więcej, pomidory suszone są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają zdrowie serca oraz układu odpornościowego. Zawierają również cenne witaminy, a także minerały, takie jak potas, magnez, fosfor i miedź.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
514
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodać do sałatek, makaronów, pizzy lub różnorodnych kanapek. Co więcej, pomidory suszone są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają zdrowie serca oraz układu odpornościowego. Zawierają również cenne witaminy, a także minerały, takie jak potas, magnez, fosfor i miedź.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 kg pomidory bawole serca
2 szkl. oliwa z oliwek
2 szt. czosnek
2 łyżka sól morska
Przygotowanie
Pomidory umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je na pół lub w plastry w zależności od preferencji.
Usuń nasiona z wnętrza pomidorów.
Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i sól. Połącz całość z pomidorami.
Ułóż pomidory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ustaw piekarnik na najniższą temperaturę i susz pomidory lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 6 godzin.
Wysuszone pomidory możesz przechowywać w słoiczku zalanym oliwą z oliwek, aby zachować ich świeżość i smak przez dłuższy czas.