Suszone pomidory

m7
Suszone pomidory

0

0 / 0

Suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodać do sałatek, makaronów, pizzy lub różnorodnych kanapek. Co więcej, pomidory suszone są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają zdrowie serca oraz układu odpornościowego. Zawierają również cenne witaminy, a także minerały, takie jak potas, magnez, fosfor i miedź.

4

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 kg pomidory bawole serca

2 szkl. oliwa z oliwek

2 szt. czosnek

2 łyżka sól morska

Przygotowanie


1

Pomidory umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je na pół lub w plastry w zależności od preferencji.

2

Usuń nasiona z wnętrza pomidorów.

3

Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem.

4

W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i sól. Połącz całość z pomidorami.

5

Ułóż pomidory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Ustaw piekarnik na najniższą temperaturę i susz pomidory lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 6 godzin.

7

Wysuszone pomidory możesz przechowywać w słoiczku zalanym oliwą z oliwek, aby zachować ich świeżość i smak przez dłuższy czas.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

514

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły