Suszone pomidory
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Suszone pomidory](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714981913231.jpg&w=3840&q=75)
Suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodać do sałatek, makaronów, pizzy lub różnorodnych kanapek. Co więcej, pomidory suszone są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają zdrowie serca oraz układu odpornościowego. Zawierają również cenne witaminy, a także minerały, takie jak potas, magnez, fosfor i miedź.
0
0 / 0
Suszone pomidory to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodać do sałatek, makaronów, pizzy lub różnorodnych kanapek. Co więcej, pomidory suszone są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i wspierają zdrowie serca oraz układu odpornościowego. Zawierają również cenne witaminy, a także minerały, takie jak potas, magnez, fosfor i miedź.
4
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 kg pomidory bawole serca
2 szkl. oliwa z oliwek
2 szt. czosnek
2 łyżka sól morska
Przygotowanie
Pomidory umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je na pół lub w plastry w zależności od preferencji.
Usuń nasiona z wnętrza pomidorów.
Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz delikatnie je osuszyć papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek i sól. Połącz całość z pomidorami.
Ułóż pomidory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ustaw piekarnik na najniższą temperaturę i susz pomidory lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 6 godzin.
Wysuszone pomidory możesz przechowywać w słoiczku zalanym oliwą z oliwek, aby zachować ich świeżość i smak przez dłuższy czas.