Sushi Oli

mariola85
Sushi Oli

0

0 / 0

Tym razem uczestniczyłam w przyrządzaniu sushi jako obserwator i zjadacz;-)) Całą logistykę przyrządzania sushi wzięła na siebie koleżanka Ola, która zrobiła to sprawnie i smacznie. Obyło się bez surowych ryb, Ola darowała nam wykład na tematy historyczne. Przyjemnie było po prostu siedzieć w kuchni i wspominać chwile sprzed ykhmyyy... nastu lat. W restauracjach japońskich do oczyszczania kubków smakowych zazwyczaj używa się marynowanego imbiru, my raczyłyśmy się różowym winkiem (no, co? tak też można, bo marynowany imbir ma podobną barwę) i myślę, że efekt był podobny;-)) Dla wszystkich, którzy tak, jak ja boją się przyrządzać sushi, mam taką radę; zaproście się na pierwsze sushi do kogoś, kto robi to idealnie, a następne sushi będzie już przyrządzane w Waszej kuchni. W każdym razie ja nabrałam ochoty na słodko-ostry smak eleganckich przekąsek!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka sól

6 szt. liście nori

2 szt. marchew

3 szt. ogórek

15 łyżka ocet ryżowy

4 łyżka cukier

1 dek. ryż do sushi

0.50 szkl. imbir marynowany

0.50 szkl. sos chrzanowy wasabi

0.50 szkl. sos sojowy

Przygotowanie


1

"Japońską jajecznicę" robimy w ten sposób: rozbijamy 2 jaja i dodajemy do tego 2 łyżki cukru. Energicznie roztrzepujemy i smażymy z obu stron na patelni. Następnie kroimy w paski.

2

Specjalny ryż do sushi płukam tak długo w wodzie, aż woda będzie czysta. Najlepiej ugotować ryż bez soli w termomiksie lub garnku z żeliwnym dnem. Wysypujemy na miseczkę, aby odparował. Następnie ryż zakwaszamy octem ryżowym z dodatkiem cukru i soli (proporcje: 15 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka soli). Zostawiamy do ostygnięcia.

3

Ciasno zawijamy nori tworząc rulon. Kleimy brzegi wodą. Z jednego rulonu nori wychodzi 8 kawałków sushi. Podajemy z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi i sosem sojowym - najlepszy sos sosjowy z miodem.

4

Obraną marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju, a jak już marchew będzie miękka dolewamy sosu ostrygowego i podsmażamy tak długo, aż sos się lekko skarmelizuje.

5

Ogórek obieramy i kroimy na 8 części wycinając gniazda nasienne.

6

Opalamy nad gazem liście nori, kładziemy na macie do zawijania. Na liście kładziemy ryż, słupki ogórka, marchwi i paski omletu. Brzegi nori zwilżamy wodą, żeby się dobrze skleiły.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły