Sushi Oli

mariola85

Tym razem uczestniczyłam w przyrządzaniu sushi jako obserwator i zjadacz;-)) Całą logistykę przyrządzania sushi wzięła na siebie koleżanka Ola, która zrobiła to sprawnie i smacznie. Obyło się bez surowych ryb, Ola darowała nam wykład na tematy historyczne. Przyjemnie było po prostu siedzieć w kuchni i wspominać chwile sprzed ykhmyyy... nastu lat. W restauracjach japońskich do oczyszczania kubków smakowych zazwyczaj używa się marynowanego imbiru, my raczyłyśmy się różowym winkiem (no, co? tak też można, bo marynowany imbir ma podobną barwę) i myślę, że efekt był podobny;-)) Dla wszystkich, którzy tak, jak ja boją się przyrządzać sushi, mam taką radę; zaproście się na pierwsze sushi do kogoś, kto robi to idealnie, a następne sushi będzie już przyrządzane w Waszej kuchni. W każdym razie ja nabrałam ochoty na słodko-ostry smak eleganckich przekąsek!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tym razem uczestniczyłam w przyrządzaniu sushi jako obserwator i zjadacz;-)) Całą logistykę przyrządzania sushi wzięła na siebie koleżanka Ola, która zrobiła to sprawnie i smacznie. Obyło się bez surowych ryb, Ola darowała nam wykład na tematy historyczne. Przyjemnie było po prostu siedzieć w kuchni i wspominać chwile sprzed ykhmyyy... nastu lat. W restauracjach japońskich do oczyszczania kubków smakowych zazwyczaj używa się marynowanego imbiru, my raczyłyśmy się różowym winkiem (no, co? tak też można, bo marynowany imbir ma podobną barwę) i myślę, że efekt był podobny;-)) Dla wszystkich, którzy tak, jak ja boją się przyrządzać sushi, mam taką radę; zaproście się na pierwsze sushi do kogoś, kto robi to idealnie, a następne sushi będzie już przyrządzane w Waszej kuchni. W każdym razie ja nabrałam ochoty na słodko-ostry smak eleganckich przekąsek!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
6 szt. liście nori
2 szt. marchew
3 szt. ogórek
15 łyżka ocet ryżowy
4 łyżka cukier
1 dag. ryż do sushi
0.50 szkl. imbir marynowany
0.50 szkl. sos chrzanowy wasabi
0.50 szkl. sos sojowy
Przygotowanie
"Japońską jajecznicę" robimy w ten sposób: rozbijamy 2 jaja i dodajemy do tego 2 łyżki cukru. Energicznie roztrzepujemy i smażymy z obu stron na patelni. Następnie kroimy w paski.
Specjalny ryż do sushi płukam tak długo w wodzie, aż woda będzie czysta. Najlepiej ugotować ryż bez soli w termomiksie lub garnku z żeliwnym dnem. Wysypujemy na miseczkę, aby odparował. Następnie ryż zakwaszamy octem ryżowym z dodatkiem cukru i soli (proporcje: 15 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka soli). Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasno zawijamy nori tworząc rulon. Kleimy brzegi wodą. Z jednego rulonu nori wychodzi 8 kawałków sushi. Podajemy z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi i sosem sojowym - najlepszy sos sosjowy z miodem.
Obraną marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju, a jak już marchew będzie miękka dolewamy sosu ostrygowego i podsmażamy tak długo, aż sos się lekko skarmelizuje.
Ogórek obieramy i kroimy na 8 części wycinając gniazda nasienne.
Opalamy nad gazem liście nori, kładziemy na macie do zawijania. Na liście kładziemy ryż, słupki ogórka, marchwi i paski omletu. Brzegi nori zwilżamy wodą, żeby się dobrze skleiły.