Sushi - hoso maki

m7
Sushi - hoso maki

0

3 / 1

Wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy przepis. Idealny, żeby olśnić gości na przyjęciu. Potrawa oryginalna, bardzo efektowna

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


36 porcji

Składniki

100 sos sojowy

1 szcz. sól

6 szt. listki nori

1 szt. awokado

1 szt. ogórek

1 szt. pasta wasabi

6 łyżka imbir marynowany

2 łyżka czarny sezam

1 łyżka kawior

7 łyżka ocet ryżowy

3 łyżka cukier

50 dek. ryż do sushi

20 dek. ryba

Przygotowanie


1

1. Kilkakrotnie wypłukać ryż w zimnej wodzie.

2

2. Zalać ryż w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody.

3

3. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia, a póżniej jeszcze 10 min. Na mniejszym ogniu

4

4. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na 10-15 min. Aby ryż dojrzał.

5

5. Zaprawę postawić na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Połączyć z letnim ryżem.

6

6. Listek nori umieścić na środku maty. Nałożyć ryż, rozprowadzić go wilgotnymi dłońmi, zostawiając na dole 2 cm margines.

7

7. Rybę, ogórek, awokado w dowolnej kombinacji umieścić u góry jakieś 3-4 cm od krawędzi.Poczekać 2-3 min, aż listek zmięknie.

8

8. Zwijać w taki sposób, aby listki alg zamknęły nadzienie w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 6-8 równych części.

9

9. Udekorować czarnym sezamem i kawiorem.

10

10. Ułożyć na talerzu sushi obok imbir marynowany, pastę wasabi i miseczkę z sosem sojowym.

11

11. Maczać sushi w sosie, nałożyć odrobinę wasabi (uwaga bardzo ostry chrzan japoński) i zagryzać imbirem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły