Sushi - hoso maki
m7
Wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy przepis. Idealny, żeby olśnić gości na przyjęciu. Potrawa oryginalna, bardzo efektowna
Wartości odżywcze na porcję
Energia
83
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 1
Wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy przepis. Idealny, żeby olśnić gości na przyjęciu. Potrawa oryginalna, bardzo efektowna
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
36 porcji
Składniki
100 sos sojowy
1 szczyp. sól
6 szt. listki nori
1 szt. awokado
1 szt. ogórek
1 szt. pasta wasabi
6 łyżka imbir marynowany
2 łyżka czarny sezam
1 łyżka kawior
7 łyżka ocet ryżowy
3 łyżka cukier
50 dag. ryż do sushi
20 dag. ryba
Przygotowanie
1. Kilkakrotnie wypłukać ryż w zimnej wodzie.
2. Zalać ryż w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody.
3. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia, a póżniej jeszcze 10 min. Na mniejszym ogniu
4. Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na 10-15 min. Aby ryż dojrzał.
5. Zaprawę postawić na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Połączyć z letnim ryżem.
6. Listek nori umieścić na środku maty. Nałożyć ryż, rozprowadzić go wilgotnymi dłońmi, zostawiając na dole 2 cm margines.
7. Rybę, ogórek, awokado w dowolnej kombinacji umieścić u góry jakieś 3-4 cm od krawędzi.Poczekać 2-3 min, aż listek zmięknie.
8. Zwijać w taki sposób, aby listki alg zamknęły nadzienie w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 6-8 równych części.
9. Udekorować czarnym sezamem i kawiorem.
10. Ułożyć na talerzu sushi obok imbir marynowany, pastę wasabi i miseczkę z sosem sojowym.
11. Maczać sushi w sosie, nałożyć odrobinę wasabi (uwaga bardzo ostry chrzan japoński) i zagryzać imbirem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
83
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.