Sushi balls z tuńczykiem

EkspertOdKuchni
Sushi balls z tuńczykiem

0

0 / 0

Sushi balls z tuńczykiem to szybka alternatywa dla klasycznych rolek – idealne na imprezę, kolację ze znajomymi lub jako oryginalny lunch. Kulki ryżowe z aromatycznym farszem z tuńczyka i majonezu sriracha, podane na nori i wykończone majonezem wasabi, sezamem i szczypiorkiem – wyglądają świetnie i smakują jeszcze lepiej. Są delikatnie pikantne, mają kremową konsystencję i doskonale smakują z sosem sojowym.

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g ryż do sushi

250 ml woda

3 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka cukier

0.50 łyżecz. sól

150 g tuńczyk z puszki

5 łyżka majonez

2 łyżecz. sos sriracha

0.50 łyżecz. wasabi

1 szt. arkusz nori

1 łyżecz. sezam czarny

2 łyżka posiekany szczypiorek

1 szt. sos sojowy

Przygotowanie


1

Ryż do sushi przepłucz kilkakrotnie zimną wodą, aż woda będzie prawie czysta. Przełóż go do garnka, zalej 250 ml wody, przykryj i zagotuj na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut bez odkrywania. Następnie wyłącz palnik i zostaw ryż jeszcze na 10 minut pod przykryciem, aby doszedł.

2

W małym rondelku podgrzej ocet ryżowy z cukrem i solą, aż kryształki się rozpuszczą. Gotowego ryżu nie mieszaj energicznie — przełóż go do miski, polej zaprawą i delikatnie wymieszaj szeroką łopatką, aby się nie połamał. Odstaw do przestygnięcia.

3

Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy i wymieszaj z 2 łyżkami majonezu, 1 łyżeczką sosu sriracha, solą i pieprzem do smaku.

4

Przygotuj małą miseczkę wyłożoną folią spożywczą. Do środka włóż porcję ryżu, zrób małe zagłębienie i nałóż łyżkę pasty tuńczykowej. Zbierz brzegi folii i uformuj kulę. Powinno wyjść sześć kulek.

5

Arkusz nori potnij na kwadraty. Ułóż kulę ryżowo-tuńczykową na nori, złączeniem do dołu.

6

Majonez wasabi przygotuj, mieszając 3 łyżki majonezu z ½ łyżeczki proszku wasabi i szczyptą soli.

7

Kule polej majonezem wasabi, posyp czarnym sezamem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodaj kropki sosu sriracha dla dekoracji.

8

Podawaj z sosem sojowym do maczania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły