Sushi

m7
Sushi

1

0 / 0

Moim zdaniem najwspanialsza rzecz na świecie - nie tylko ze względu na smak ale także sposób przygotowania. Zrobienie sushi to nie zwykłe gotowanie, to prawdziwa ceremonia :-) innymi słowy świetna zabawa w kuchni.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżeczka sól

100 g enoki grzybki

2 szkl. woda

1 szt. nori

1 szt. wasabi

1 szt. sos sojowy

1 szt. szczypiorek

1 szt. ogórek

1 szt. łosoś surowy

1 szt. tuńczyk surowy

6 łyżka ryżowy ocet winny

2 łyżka cukier

40 dek. ryż

10 dek. marynowany imbir

Przygotowanie


1

Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.

2

Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.

3

Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.

4

Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.

5

Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.

6

Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

7

Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.

8

Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.

9

Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.

10

Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).

11

Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.

12

Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.

13

Proporcje według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły