Sushi
m7
Moim zdaniem najwspanialsza rzecz na świecie - nie tylko ze względu na smak ale także sposób przygotowania. Zrobienie sushi to nie zwykłe gotowanie, to prawdziwa ceremonia :-) innymi słowy świetna zabawa w kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Moim zdaniem najwspanialsza rzecz na świecie - nie tylko ze względu na smak ale także sposób przygotowania. Zrobienie sushi to nie zwykłe gotowanie, to prawdziwa ceremonia :-) innymi słowy świetna zabawa w kuchni.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. sól
100 g enoki grzybki
2 szkl. woda
1 szt. nori
1 szt. wasabi
1 szt. sos sojowy
1 szt. szczypiorek
1 szt. ogórek
1 szt. łosoś surowy
1 szt. tuńczyk surowy
6 łyżka ryżowy ocet winny
2 łyżka cukier
40 dag. ryż
10 dag. marynowany imbir
Przygotowanie
Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
Proporcje według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.