0

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
5 Sztuk
jaja kurze całe
4 Sztuki
Dżem jabłkowy
1 Sztuka
Kisiel truskawkowy
4 Łyżki
cukier
4 Łyżki
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Do mąki wkroić margarynę, dodać żółtka i cukier, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 3 części i 1 schować z powrotem do lodówki, a dwoma wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłożyć dżemy wymieszane z bułką tartą.
  5. Ubić na sztywno pianę i pod koniec ubijania dodać kisiel i dalej ubijać jeszcze chwilę.
  6. Pianę wyłożyć na jabłka, rozsmarować i na wierzch zetrzeć na tarce trzecią część ciasta.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50-55 minut. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Opis

Bardzo smaczne ciasto z jabłkami.

Podobne przepisy

Toffi

Średni Do 1 godz

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz

Jabłecznik

Średni Do 1 godz

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!