Suflet z kawą

uwielbiampl
Suflet z kawą

2

0 / 0

Suflet to przepyszny deser będący idealnym dopełnieniem aromatycznej kawy. Proponujemy jego czekoladową wersję, do której niezbędne będą następujące składniki: mąka tortowa, mleko, czekolada, 4 jaja, kawa rozpuszczalna, masło oraz cukier.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

180 mleko

40 g mąka lubella puszysta tortowa

100 g czekolada

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka kawa rozpuszczalna

2 łyżka masło

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy mąkę na złocisty kolor.

2

Dolewamy ostrożnie mleko, cały czas mieszając i gotujemy, aż masa będzie gładka i gęsta.

3

Przekładamy do dużej miski, dodajemy 2 łyżki cukru, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody, stopioną czekoladę, żółtka i całość ubijamy.

4

Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą.

5

Na koniec masę przekładamy do żaroodpornych miseczek, uprzednio wysmarowanych masłem i wysypanych odrobiną cukru.

6

Zapiekamy w piekarniku przez ok. 40 minut w temp 180 st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

250

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły