Suflet z dżemem z czarnego bzu
maspexdigital
Przepis na tradycyjny suflet podany z dżemem z czarnego bzu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w prosty sposób przygotować pyszny deser. Zaopatrz się we wspomniany dżem z czarnego bzu, sok z cytryny, białka, cukier i masło. Wymieszaj sok z cytryny z dżemem, ubij białka i dodaj do nich cukier. Delikatnie mieszając dodaj dżem. Wykładaj do naczynia i piecz ok. 15 minut. Suflet z dżemem najlepiej podawać zaraz po upieczeniu.
0
4 / 1
Przepis na tradycyjny suflet podany z dżemem z czarnego bzu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w prosty sposób przygotować pyszny deser. Zaopatrz się we wspomniany dżem z czarnego bzu, sok z cytryny, białka, cukier i masło. Wymieszaj sok z cytryny z dżemem, ubij białka i dodaj do nich cukier. Delikatnie mieszając dodaj dżem. Wykładaj do naczynia i piecz ok. 15 minut. Suflet z dżemem najlepiej podawać zaraz po upieczeniu.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
100 g dżem łowicz z czarnego bzu
1 łyżka sok z cytryny
2 szt. białko jaja kurzego
60 g cukier
1 łyżecz. masło
Przygotowanie
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp brzegi cukrem.
Dżem wymieszaj z sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem, następnie dodając stopniowo cukier ubijaj tak długo, aż powstanie gładka szklista i sztywna piana.
Delikatnie mieszając łyżką dodaj dżem do białek. Wkładaj do przygotowanych kokilek.
Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podawaj tuż po przygotowaniu, gdyż suflety szybko opadają.