Suflet z dżemem z czarnego bzu

maspexdigital
Suflet z dżemem z czarnego bzu

Średnia 4 / 1

Oceń!

Przepis na tradycyjny suflet podany z dżemem z czarnego bzu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w prosty sposób przygotować pyszny deser. Zaopatrz się we wspomniany dżem z czarnego bzu, sok z cytryny, białka, cukier i masło. Wymieszaj sok z cytryny z dżemem, ubij białka i dodaj do nich cukier. Delikatnie mieszając dodaj dżem. Wykładaj do naczynia i piecz ok. 15 minut. Suflet z dżemem najlepiej podawać zaraz po upieczeniu.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

100 g dżem łowicz z czarnego bzu

1 łyżka sok z cytryny

2 szt. białko jaja kurzego

60 g cukier

1 łyżecz. masło

Przygotowanie


Kokilki wysmaruj masłem i wysyp brzegi cukrem.

Dżem wymieszaj z sokiem z cytryny. Białka ubij mikserem, następnie dodając stopniowo cukier ubijaj tak długo, aż powstanie gładka szklista i sztywna piana.

Delikatnie mieszając łyżką dodaj dżem do białek. Wkładaj do przygotowanych kokilek.

Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podawaj tuż po przygotowaniu, gdyż suflety szybko opadają.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

169

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły