Suflet serowy z dżemem wiśniowym

maspexdigital
Suflet serowy z dżemem wiśniowym

0

5 / 1

Przepis na efektowny deser, który podbije serca każdego kto go spróbuje. Suflet nie należy do najłatwiejszych pomysłów, ale gwarantujemy, że jest w zupełności wart zachodu. Przygotuj mąkę, masło, mleko, gałkę muszkatołową, ser cheddar, parmezan, dżem, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą. Postępuj zgodnie z instrukcją i stwórz swoje małe, słodkie, dzieło sztuki. Suflet serowy z dżemem wiśniowym na stała zagości na liście ulubionych deserów twoich bliskich.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 g masło

50 g mąka pszenna tortowa lubella

500 mleko 3,2%

0.30 łyżecz. gałka muszkatołowa

200 g ser cheddar

100 g parmezan

6 szt. jaja l

1 opak. dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

1.50 łyżecz. musztarda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz biały

10 g bułka tarta

Przygotowanie


1

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.

2

Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.

3

Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.

4

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut.

5

Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.

6

Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z ł dżemem Łowicz Wiśnia z płatkami róży.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły