Suflet serowy z dżemem wiśniowym
maspexdigital
Przepis na efektowny deser, który podbije serca każdego kto go spróbuje. Suflet nie należy do najłatwiejszych pomysłów, ale gwarantujemy, że jest w zupełności wart zachodu. Przygotuj mąkę, masło, mleko, gałkę muszkatołową, ser cheddar, parmezan, dżem, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą. Postępuj zgodnie z instrukcją i stwórz swoje małe, słodkie, dzieło sztuki. Suflet serowy z dżemem wiśniowym na stała zagości na liście ulubionych deserów twoich bliskich.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
777
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Przepis na efektowny deser, który podbije serca każdego kto go spróbuje. Suflet nie należy do najłatwiejszych pomysłów, ale gwarantujemy, że jest w zupełności wart zachodu. Przygotuj mąkę, masło, mleko, gałkę muszkatołową, ser cheddar, parmezan, dżem, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą. Postępuj zgodnie z instrukcją i stwórz swoje małe, słodkie, dzieło sztuki. Suflet serowy z dżemem wiśniowym na stała zagości na liście ulubionych deserów twoich bliskich.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g masło
50 g mąka pszenna tortowa lubella
500 mleko 3,2%
0.30 łyżecz. gałka muszkatołowa
200 g ser cheddar
100 g parmezan
6 szt. jaja l
1 opak. dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1.50 łyżecz. musztarda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
10 g bułka tarta
Przygotowanie
Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.
Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z ł dżemem Łowicz Wiśnia z płatkami róży.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
777
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.