Suflet serowy z dżemem wiśniowym
maspexdigital
Przepis na efektowny deser, który podbije serca każdego kto go spróbuje. Suflet nie należy do najłatwiejszych pomysłów, ale gwarantujemy, że jest w zupełności wart zachodu. Przygotuj mąkę, masło, mleko, gałkę muszkatołową, ser cheddar, parmezan, dżem, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą. Postępuj zgodnie z instrukcją i stwórz swoje małe, słodkie, dzieło sztuki. Suflet serowy z dżemem wiśniowym na stała zagości na liście ulubionych deserów twoich bliskich.
0
5 / 1
Przepis na efektowny deser, który podbije serca każdego kto go spróbuje. Suflet nie należy do najłatwiejszych pomysłów, ale gwarantujemy, że jest w zupełności wart zachodu. Przygotuj mąkę, masło, mleko, gałkę muszkatołową, ser cheddar, parmezan, dżem, musztardę, sól, pieprz i bułkę tartą. Postępuj zgodnie z instrukcją i stwórz swoje małe, słodkie, dzieło sztuki. Suflet serowy z dżemem wiśniowym na stała zagości na liście ulubionych deserów twoich bliskich.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g masło
50 g mąka pszenna tortowa lubella
500 mleko 3,2%
0.30 łyżecz. gałka muszkatołowa
200 g ser cheddar
100 g parmezan
6 szt. jaja l
1 opak. dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
1.50 łyżecz. musztarda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
10 g bułka tarta
Przygotowanie
Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.
Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.
Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut.
Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z ł dżemem Łowicz Wiśnia z płatkami róży.