Suflet pomarańczowy

m7

Suflet pomarańczowy przygotowałam na konkurs dla damy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
637
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Suflet pomarańczowy przygotowałam na konkurs dla damy.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 łyżecz. aromat rumowy
6 szt. pomarańcza
4 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. skórka z cytryny
0.50 szt. sok z cytryny
2 szt. sok z pomarańczy
2 łyżka mąka ziemniaczana
6 łyżka cukier
Przygotowanie
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny.
Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek.
W ten sposób uzyskamy kubeczki.
Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki.
Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
637
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.