Suflet pomarańczowy

m7
Suflet pomarańczowy

0

0 / 0

Suflet pomarańczowy przygotowałam na konkurs dla damy.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 łyżeczka aromat rumowy

6 szt. pomarańcza

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

1 szt. skórka z cytryny

0.50 szt. sok z cytryny

2 szt. sok z pomarańczy

2 łyżka mąka ziemniaczana

6 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć.

2

Zetrzeć skórkę z cytryny.

3

Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek.

4

W ten sposób uzyskamy kubeczki.

5

Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny.

6

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki.

7

Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.

8

Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).

9

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.

10

suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły