Suflet czekoladowy z airfryera

Lubella
Suflet czekoladowy z airfryera

0

0 / 0

Masz ochotę na szybki, czekoladowy deser, który robi wrażenie? Suflet czekoladowy z airfryera to idealna propozycja – lekki, puszysty, z rozpływającym się środkiem, a do tego gotowy w mniej niż pół godziny i bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. To świetny pomysł na walentynki, deser po niedzielnym obiedzie albo codzienny poczęstunek dla bliskich. Podawaj z lodami waniliowymi, świeżymi owocami albo oprószony cukrem pudrem. Pokochają go wszyscy fani intensywnej czekolady i prostych, ale efektownych przepisów.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

60 g masło

120 g gorzka czekolada 70-80%

2 łyżka mąka pszenna lubella

60 g cukier

3 szt. jaja

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W rondelku rozpuść na małym ogniu masło z połamaną czekoladą. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.

2

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną masę.

3

Do żółtek dodaj roztopioną czekoladę z masłem, wsyp mąkę i wymieszaj.

4

Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec dodaj resztę cukru i ubij na sztywną pianę.

5

Delikatnie wmieszaj pianę do masy czekoladowej, mieszając szpatułką.

6

Kokilki wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką albo cukrem.

7

Napełnij kokilki masą do 3/4 wysokości.

8

Wstaw do Airfryera nagrzanego do 160°C i piecz przez 10–12 minut (środek powinien pozostać delikatnie płynny).

9

Podawaj od razu – najlepiej posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły