Strudel z czereśniami
Lubella
Strudel to wielowarstwowe ciasto wypełnione słodkim nadzieniem, które ma korzenie w kuchni austriackiej. My proponujemy wersję z czereśniami, która doskonale sprawdzi się w okresie, gdy trwa sezon na sezonowe owoce. Strudel doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Można go serwować z cukrem pudrem na wierzchu lub z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
319
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Strudel to wielowarstwowe ciasto wypełnione słodkim nadzieniem, które ma korzenie w kuchni austriackiej. My proponujemy wersję z czereśniami, która doskonale sprawdzi się w okresie, gdy trwa sezon na sezonowe owoce. Strudel doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Można go serwować z cukrem pudrem na wierzchu lub z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Życzymy smacznego!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
125 ml woda
2 łyżka olej roślinny
1 szczyp. sól
500 g czereśnie
100 g cukier
50 g bułka tarta
50 g masło
1 łyżecz. cynamon
1 opak. cukier wanilinowy
1 szt. jajko do smarowania
1 szt. cukier puder do posypania
Przygotowanie
W misce połącz mąkę, wodę, olej i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 minut.
Czereśnie umyj i wydrąż pestki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.
Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i smaż, aż będzie złocista. Odstaw do ostygnięcia.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek.
Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozłóż bułkę tartą z masłem, zostawiając wolne krawędzie. Następnie rozłóż nadzienie czereśniowe.
Delikatnie zawiń ciasto w roladę, pomagając sobie ściereczką. Zawijaj od dłuższej krawędzi, uważając, aby nadzienie nie wypadło.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż strudel będzie złotobrązowy.
Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
319
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.