Strudel w budyniu

uwielbiampl
Strudel w budyniu

1

0 / 0

Pyszny deser na każdą okazję.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

1 szt. budyń waniliowy

4 szt. gruszki

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka bułka tarta

0.50 kost. masło

0.50 szkl. zimna woda

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko, szczyptę soli i zimną wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

2

Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

3

Gruszki myjemy, cienko obieramy, usuwamy gniazda. Miąższ kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem waniliowym i kandyzowanymi owocami. Ciasto wykładamy na oproszoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy na duży prostokąt.

4

Jajko rozbijamy i smarujemy nim płat ciasta, posypujemy bułką tartą. Na przygotowanym cieście rozkładamy owoce.

5

Całość zwijamy, przekładamy na przykrytą wysmarowanym pergaminem blachę. Wierzch rozsmarowujemy resztą jajka.

6

Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczony strudel studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

7

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i gotowy wkładamy strudel.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły