1

Składniki

1 Szklanka
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
budyń waniliowy
4 Sztuki
Gruszki
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
bułka tarta
0.5 Kostki
masło
0.5 Szklanki
Zimna woda
0.5 Szklanki
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko, szczyptę soli i zimną wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Gruszki myjemy, cienko obieramy, usuwamy gniazda. Miąższ kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem waniliowym i kandyzowanymi owocami. Ciasto wykładamy na oproszoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
  4. Jajko rozbijamy i smarujemy nim płat ciasta, posypujemy bułką tartą. Na przygotowanym cieście rozkładamy owoce.
  5. Całość zwijamy, przekładamy na przykrytą wysmarowanym pergaminem blachę. Wierzch rozsmarowujemy resztą jajka.
  6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczony strudel studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
  7. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i gotowy wkładamy strudel.

Opis

Pyszny deser na każdą okazję.

Podobne przepisy

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Wiedeński tort Sachera

Przepis
Średni Do 40 min
Wiedeński tort Sachera

Puszysty sernik z kokosem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Puszysty sernik z kokosem

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!