Strudel w budyniu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Strudel w budyniu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3049-1702057662971.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny deser na każdą okazję.
1
0 / 0
Pyszny deser na każdą okazję.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
1 szt. budyń waniliowy
4 szt. gruszki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka bułka tarta
0.50 kostka masło
0.50 szkl. zimna woda
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko, szczyptę soli i zimną wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Gruszki myjemy, cienko obieramy, usuwamy gniazda. Miąższ kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem waniliowym i kandyzowanymi owocami. Ciasto wykładamy na oproszoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Jajko rozbijamy i smarujemy nim płat ciasta, posypujemy bułką tartą. Na przygotowanym cieście rozkładamy owoce.
Całość zwijamy, przekładamy na przykrytą wysmarowanym pergaminem blachę. Wierzch rozsmarowujemy resztą jajka.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 st. C. Upieczony strudel studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i gotowy wkładamy strudel.