Strudel jabłkowy

decomorreno
Strudel jabłkowy

0

5 / 3

Strudel jabłkowy to ciasto dla tych, którym w zwykłej szarlotce jabłek zawsze mało! Kruche ciasto w wersji czekoladowej idealnie komponuje się z cynamonowymi jabłkami. Najlepszy na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

20 g kakao decomorreno

250 g mąka lubella puszysta tortowa

60 g cukier

1 szt. jajko

150 g masło

3 łyżka śmietana

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 kg jabłka

80 g cukier

40 g masło

2 łyżecz. cynamon

50 g bułka tarta

1 szt. jajko

1 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy kakao, śmietanę, cukier, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto – ma być jednolite i sprężyste. Podsypujemy mąką. Wkładamy do lodówki na czas robienia nadzienia.

2

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy na złocisty kolor.

3

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i bułką tartą.

4

Wyciągamy ciasto z lodówki. Cienko je wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

6

Nadzienie nakładamy na całe ciasto, zostawiając wolne kilka centymetrów po bokach. Zawijamy ciasto na wierzch i zlepiamy końce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z cynamonem.

7

Pieczemy przez ok. 35 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

364

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły