Strudel jabłkowy
decomorreno
0
5 / 3
Strudel jabłkowy to ciasto dla tych, którym w zwykłej szarlotce jabłek zawsze mało! Kruche ciasto w wersji czekoladowej idealnie komponuje się z cynamonowymi jabłkami. Najlepszy na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych lub czekoladowych.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
20 g kakao decomorreno
250 g mąka lubella puszysta tortowa
60 g cukier
1 szt. jajko
150 g masło
3 łyżka śmietana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.50 kg jabłka
80 g cukier
40 g masło
2 łyżeczka cynamon
50 g bułka tarta
1 szt. jajko
1 łyżeczka cynamon
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy kakao, śmietanę, cukier, jajko oraz miękkie masło. Wyrabiamy ciasto – ma być jednolite i sprężyste. Podsypujemy mąką. Wkładamy do lodówki na czas robienia nadzienia.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy na złocisty kolor.
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Cienko je wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Nadzienie nakładamy na całe ciasto, zostawiając wolne kilka centymetrów po bokach. Zawijamy ciasto na wierzch i zlepiamy końce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z cynamonem.
Pieczemy przez ok. 35 minut.