0

Składniki

1 Szczypta
sól
50 Gramów
drożdże
200 Gramów
margaryna
4 Szklanki
mąka
1.5 Szklanki
mleko
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
10 Łyżek
cukier
2 Łyżki
olej
3 Łyżki
rum
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże, cukier oraz mleko połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wylać ma mąkę, dodać Kasię, żółtka,cukier waniliowy, rum oraz sól i olej - wyrobić ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową, następnie zwijamy jak roladę. Gotowe układamy na formę do pieczenia i pieczemy ok 35-40 min w temp. 180'C.
  3. Chłodne strucle posmarować lukrem.
  4. Lukier: 1 szklanka cukru oraz 6 łyżek przegotowanej ciepłej wody
  5. Smacznego !!

Opis

Strucle z makiem są świetnym rozwiązaniem na Święta Bożego Narodzenia - szybkie i smaczne :)

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Naleśniki z białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Babka drożdżowa z bakaliami

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Bułeczki maślane

Przepis
Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!