Strucle z makiem
m7
Strucle z makiem są świetnym rozwiązaniem na Święta Bożego Narodzenia - szybkie i smaczne.
0
0 / 0
Strucle z makiem są świetnym rozwiązaniem na Święta Bożego Narodzenia - szybkie i smaczne.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
80 porcji
Składniki
1 szcz. sól
50 g drożdże
200 g margaryna
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1.50 szkl. mleko
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. masa makowa
10 łyżka cukier
2 łyżka olej
3 łyżka rum
Przygotowanie
Drożdże, cukier oraz mleko połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wylać na mąkę, dodać margarynę, żółtka, cukier waniliowy, rum oraz sól i olej - wyrobić ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto dzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i nakładać masę makową, następnie zwijać jak roladę. Gotowe ułożyć na formę do pieczenia i piec ok. 35-40 min w temp. 180 stopni C.
Chłodne strucle posmarować lukrem.
Lukier: 1 szklanka cukru połączyć z 6 łyżkami przegotowanej ciepłej wody.