0

Składniki

1 Szczypta
sól
50 Gramów
drożdże
200 Gramów
margaryna
4 Szklanki
mąka
1.5 Szklanki
mleko
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
10 Łyżek
cukier
2 Łyżki
olej
3 Łyżki
rum
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże, cukier oraz mleko połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wylać ma mąkę, dodać Kasię, żółtka,cukier waniliowy, rum oraz sól i olej - wyrobić ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową, następnie zwijamy jak roladę. Gotowe układamy na formę do pieczenia i pieczemy ok 35-40 min w temp. 180'C.
  3. Chłodne strucle posmarować lukrem.
  4. Lukier: 1 szklanka cukru oraz 6 łyżek przegotowanej ciepłej wody
  5. Smacznego !!

Opis

Strucle z makiem są świetnym rozwiązaniem na Święta Bożego Narodzenia - szybkie i smaczne :)

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Makowiec

Średni Do 1 godz.

Mazurek

Łatwy Do 1 godz.

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!