Strucle z makiem

m7
Strucle z makiem

0

0 / 0

Strucle z makiem są świetnym rozwiązaniem na Święta Bożego Narodzenia - szybkie i smaczne.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


80 porcji

Składniki

1 szcz. sól

50 g drożdże

200 g margaryna

4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1.50 szkl. mleko

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. masa makowa

10 łyżka cukier

2 łyżka olej

3 łyżka rum

Przygotowanie


1

Drożdże, cukier oraz mleko połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wylać na mąkę, dodać margarynę, żółtka, cukier waniliowy, rum oraz sól i olej - wyrobić ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2

Gotowe ciasto dzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i nakładać masę makową, następnie zwijać jak roladę. Gotowe ułożyć na formę do pieczenia i piec ok. 35-40 min w temp. 180 stopni C.

3

Chłodne strucle posmarować lukrem.

4

Lukier: 1 szklanka cukru połączyć z 6 łyżkami przegotowanej ciepłej wody.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły