0

Składniki

2 Szczypty
sól
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
skórka z cytryny
3 Łyżki
Śmietana 22%
2 Łyżki
cukier puder
40 Dekagramów
mąka
15 Dekagramów
masło
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Pokrywamy nadzieniem z puszki lub robimy mak sami. Zwijamy. Dajemy na blachę i zostawiamy przykryte ściereczka na godzinę.
  2. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  3. Drożdże rozprowadzamy śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy niezbyt ścisłe, lśniące ciasto.

Opis

Szybki, dobry. Zawsze wychodzi smaczny.

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Odwrócone babeczki

Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Tarta pomarańczowa

Łatwy Do 1 godz
Tarta pomarańczowa

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Ciasto z kakaowym musem

Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto z kakaowym musem

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Keks

Łatwy Do 40 min
Keks

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!