Strucla z jagodami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Strucla z jagodami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974565971.jpeg&w=3840&q=75)
Gdy tylko zaczyna się sezon na jagody zabieramy się za wypieki. Polecamy struclę pełną jagód, które brudzą buzie i palce. Pycha!
0
0 / 0
Gdy tylko zaczyna się sezon na jagody zabieramy się za wypieki. Polecamy struclę pełną jagód, które brudzą buzie i palce. Pycha!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 mleko uht 3,2%
1 szczyp. sól
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. czarne jagody
20 dag. cukier
25 dag. masło roślinne
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Pół szklanki mleka należy wymieszać ze świeżymi drożdżami i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę połączyć z rozczynem, żółtkami, stopionym masłem, mlekiem i szczyptą soli, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować je, włożyć do blaszki warstwami przekładając je jagodami.
Ciasto należy piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto można polukrować lub przed upieczeniem posypać kruszonką.