Strucla z jagodami

m7

Gdy tylko zaczyna się sezon na jagody zabieramy się za wypieki. Polecamy struclę pełną jagód, które brudzą buzie i palce. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
200
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gdy tylko zaczyna się sezon na jagody zabieramy się za wypieki. Polecamy struclę pełną jagód, które brudzą buzie i palce. Pycha!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 mleko uht 3,2%
1 szczyp. sól
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. czarne jagody
20 dag. cukier
25 dag. masło roślinne
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Pół szklanki mleka należy wymieszać ze świeżymi drożdżami i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę połączyć z rozczynem, żółtkami, stopionym masłem, mlekiem i szczyptą soli, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować je, włożyć do blaszki warstwami przekładając je jagodami.
Ciasto należy piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto można polukrować lub przed upieczeniem posypać kruszonką.