Strucla makowa w polewie z białej czekolady i granatem
MartaPedoo
Nie wyobrażam sobie Świąt bez strucli makowej. W tym roku urozmaiciłam ją białą czekoladą i pestkami granatu.
0
0 / 0
Nie wyobrażam sobie Świąt bez strucli makowej. W tym roku urozmaiciłam ją białą czekoladą i pestkami granatu.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 kostka masło śmietankowe
6 szt. żółtka
50 g świeże drożdże
5 łyżka cukier
1 szczyp. biała sól
200 g biała czekolada
3 łyżka śmietanka kremowa 30%
0.50 szt. granat
1 puszka masa makowa
6 szt. białko jaja kurzego
3 łyżka kasza manna surowa
1 łyżka cukier
3 łyżka bakalie
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Białko ubijamy na sztywno. Łączymy z masą makową i bakaliami.
Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy porcję masy i zwijamy w roladę. Dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia i układamy w formie keksowej. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Przestudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy pestkami granatu.