Strucla makowa w polewie z białej czekolady i granatem

MartaPedoo
Strucla makowa w polewie z białej czekolady i granatem

0

0 / 0

Nie wyobrażam sobie Świąt bez strucli makowej. W tym roku urozmaiciłam ją białą czekoladą i pestkami granatu.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 kost. masło śmietankowe

6 szt. żółtka

50 g świeże drożdże

5 łyżka cukier

1 szcz. biała sól

200 g biała czekolada

3 łyżka śmietanka kremowa 30%

0.50 szt. granat

1 pusz. masa makowa

6 szt. białko jaja kurzego

3 łyżka kasza manna surowa

1 łyżka cukier

3 łyżka bakalie

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewamy. Dodajemy rozkruszone drożdże, po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.

2

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

3

Białko ubijamy na sztywno. Łączymy z masą makową i bakaliami.

4

Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy porcję masy i zwijamy w roladę. Dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia i układamy w formie keksowej. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

5

Przestudzoną polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy pestkami granatu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły