Strucla makowa

lubella
Strucla makowa

0

5 / 2

Szukacie pomysłu na drożdżowe ciasto deserowe? Strucel w makowej wersji doskonale nadaje się na świąteczne okazje. A miłośnicy bakali wypiekają słodkość zawsze wtedy, gdy mają na to ochotę! To propozycja, która błyskawicznie znika z talerzy.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g mąka lubella puszysta tortowa

25 g drożdże

125 mleko

25 g masło

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. białko jaja kurzego

400 g masa makowa

1 szt. skórka z pomarańczy

30 g cukier puder

Przygotowanie


1

Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i pół łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem.

2

Mąkę przesiewamy dwa razy, dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy z żółtkami oraz masłem. Zagniatamy ciasto przez kilka minut dopóki będzie jednolite, odstawiamy do wyrośnięcia na godziną. Białka ubijamy i łączymy z gotową masą makową.

3

Ciasto rozłóż palcami na placek o grubości około 1 cm. Rozkładamy masę makową i zwijamy struclę z długiego boku. Końce zawijamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

4

Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Cukier puder stopniowo mieszamy z gorącą wodą. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły