Strucla makowa
lubella
Szukacie pomysłu na drożdżowe ciasto deserowe? Strucel w makowej wersji doskonale nadaje się na świąteczne okazje. A miłośnicy bakali wypiekają słodkość zawsze wtedy, gdy mają na to ochotę! To propozycja, która błyskawicznie znika z talerzy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Szukacie pomysłu na drożdżowe ciasto deserowe? Strucel w makowej wersji doskonale nadaje się na świąteczne okazje. A miłośnicy bakali wypiekają słodkość zawsze wtedy, gdy mają na to ochotę! To propozycja, która błyskawicznie znika z talerzy.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mąka lubella puszysta tortowa
25 g drożdże
125 mleko
25 g masło
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. białko jaja kurzego
400 g masa makowa
1 szt. skórka z pomarańczy
30 g cukier puder
Przygotowanie
Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i pół łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem.
Mąkę przesiewamy dwa razy, dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy z żółtkami oraz masłem. Zagniatamy ciasto przez kilka minut dopóki będzie jednolite, odstawiamy do wyrośnięcia na godziną. Białka ubijamy i łączymy z gotową masą makową.
Ciasto rozłóż palcami na placek o grubości około 1 cm. Rozkładamy masę makową i zwijamy struclę z długiego boku. Końce zawijamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Cukier puder stopniowo mieszamy z gorącą wodą. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
116
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.