Strucla makowa

eluchap
Strucla makowa

0

0 / 0

Ta strucla makowa jest wyśmienita - pełna aromatycznej masy makowej, do tego słodki lukier i bakalie. Czego chcieć więcej? Idealnie sprawdzi się podana do kawy.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 mleko

1 szcz. sól

50 g lubella mąka puszysta uniwersalna

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. masa makowa

1 szt. lukier

10 dek. masło

15 dek. cukier

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.

2

Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.

4

Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.

5

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut (ciasto powinno się zrumienić).

6

Zimną struclę polukrować, posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły