0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
50 Gramów
mąka
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
1 Sztuka
Lukier
10 Dekagramów
masło
15 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
  2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
  4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
  6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami

Opis

Polecam

Podobne przepisy

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Śnieżki - pączki

Przepis
Trudny Do 3 godz
Śnieżki - pączki

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!