Strucla makowa

eluchap

Ta strucla makowa jest wyśmienita - pełna aromatycznej masy makowej, do tego słodki lukier i bakalie. Czego chcieć więcej? Idealnie sprawdzi się podana do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
164
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ta strucla makowa jest wyśmienita - pełna aromatycznej masy makowej, do tego słodki lukier i bakalie. Czego chcieć więcej? Idealnie sprawdzi się podana do kawy.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
50 g lubella mąka puszysta uniwersalna
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. masa makowa
1 szt. lukier
10 dag. masło
15 dag. cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut (ciasto powinno się zrumienić).
Zimną struclę polukrować, posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami.