0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
50 Gramów
mąka
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
1 Sztuka
Lukier
10 Dekagramów
masło
15 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
  2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
  4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
  6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami

Opis

Polecam

Podobne przepisy

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz.

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz.

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min.

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz.

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz.

Gofry

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!