Example thumb
0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
50 Gramów
mąka
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
1 Sztuka
Lukier
10 Dekagramów
masło
15 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
  2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
  4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
  6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami

Opis

Polecam

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!