0

Składniki

150 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
masło śmietankowe
0.3 Szklanki
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
Lukier cytrynowy
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
cukier
1 Łyżka
płatki migdałowe
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
25 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
2 Dekagramy
drożdże
8 Dekagramów
masło śmietankowe
20 Dekagramów
Mak niebieski
10 Dekagramów
rodzynki
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mak zalać wrzątkiem, gotować 15 minut, odcedzić, zemleć, zalać mlekiem, gotować 10 minut, dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, masło, rodzynki, żółtko utarte z cukrem, zagotować.
  2. Na ciasto do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozmieszać z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyn dodać jajko, sól, rozpuszczone z cukrem masło, wyrobić ciasto.
  3. Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć, ułożyć w blasze, pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Piec 30 minut w temp.190C, polukrować, ozdobić bakaliami.
  5. Smacznego!!!

Opis

przepis na ciasto z makiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!