Strucla makowa
m7
0
0 / 0
Przepis na zawijane ciasto z makiem świetnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, ale i na co dzień do popołudniowej kawy.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
150 mleko uht 3,2%
1 szcz. sól
1 łyżeczka masło śmietankowe
0.30 szkl. cukier
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. lukier cytrynowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier
1 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka mąka ziemniaczana
25 dek. mąka pszenna tortowa
2 dek. drożdże
8 dek. masło śmietankowe
20 dek. mak niebieski
10 dek. rodzynki
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Mak zalać wrzątkiem, gotować 15 minut, odcedzić, zemleć, zalać mlekiem, gotować 10 minut, dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, masło, rodzynki, żółtko utarte z cukrem, zagotować.
Na ciasto do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozmieszać z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyn dodać jajko, sól, rozpuszczone z cukrem masło, wyrobić ciasto.
Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć, ułożyć w blasze, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec 30 minut w temp.190C, polukrować, ozdobić bakaliami.