Strucla makowa

m7
Strucla makowa

0

0 / 0

Przepis na zawijane ciasto z makiem świetnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, ale i na co dzień do popołudniowej kawy.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

150 mleko uht 3,2%

1 szcz. sól

1 łyżeczka masło śmietankowe

0.30 szkl. cukier

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. lukier cytrynowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka cukier

1 łyżka płatki migdałowe

1 łyżka mąka ziemniaczana

25 dek. mąka pszenna tortowa

2 dek. drożdże

8 dek. masło śmietankowe

20 dek. mak niebieski

10 dek. rodzynki

0.50 szkl. mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Mak zalać wrzątkiem, gotować 15 minut, odcedzić, zemleć, zalać mlekiem, gotować 10 minut, dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, masło, rodzynki, żółtko utarte z cukrem, zagotować.

2

Na ciasto do letniego mleka wkruszyć drożdże, rozmieszać z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyn dodać jajko, sól, rozpuszczone z cukrem masło, wyrobić ciasto.

3

Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć, ułożyć w blasze, pozostawić do wyrośnięcia.

4

Piec 30 minut w temp.190C, polukrować, ozdobić bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły