Strucla makowa

m7
Strucla makowa

1

0 / 0

Ciasto na Wigilię i nie tylko.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 mleko

1 szcz. sól

1 szkl. bakalie

3 szt. białko jaja kurzego

1 szt. mak

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier waniliowy

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

15 dek. masło

35 dek. cukier

5 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem( 15 dag) na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło( 10 dag) roślinne i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.

3

Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.

4

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki.

5

Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły