Strucla makowa
m7
Ciasto na Wigilię i nie tylko.
1
0 / 0
Ciasto na Wigilię i nie tylko.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
1 szkl. bakalie
3 szt. białko jaja kurzego
1 szt. mak
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier waniliowy
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
15 dag. masło
35 dag. cukier
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem( 15 dag) na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło( 10 dag) roślinne i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.
Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki.
Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).