Example thumb
1

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
1 Szklanka
Bakalie
3 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Sztuka
Mak
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
50 Dekagramów
mąka
15 Dekagramów
masło
35 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem( 15 dag) na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło( 10 dag) roślinne i cukier waniliowy, wyrobić ciasto.
  3. Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
  4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki.
  5. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).

Opis

Ciasto na Wigilię i nie tylko.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!