Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych w miodowym BBQ

Lubella
Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych w miodowym BBQ

0

0 / 0

Soczyste kawałki kurczaka otulone złocistą, chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych to prawdziwa uczta dla fanów domowego fast foodu! Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych są niezwykle chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To świetna propozycja na szybki obiad, imprezową przekąskę lub domowy street food, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g filet z kurczaka

100 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

120 g płatki kukurydziane

1 łyżecz. czosnek granulowany

1 łyżecz. papryka wędzona ostra

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

60 g sos bbq

40 g miód

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Filet z kurczaka pokrój pod skosem wzdłuż na szerokość ok. 1 cm w płaty.

2

Przygotuj trzy naczynia. W jednym wymieszaj mąkę z przyprawami, w drugim roztrzepane jajko, a w trzecim pokruszone płatki kukurydziane.

3

Obtaczaj mięso w mące, następnie dokładnie zanurz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych.

4

Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż stripsy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, ok. 3 minuty z każdej strony.

5

W niewielkim rondelku umieść sos BBQ oraz miód i podgrzej.

6

Usmażonego kurczaka połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu po smażeniu.

7

Za pomocą silikonowego pędzla pokryj dokładnie stripsy przygotowanym sosem z obu stron.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły