Stir fry z makaronem udon i polędwiczką wieprzową
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g polędwiczki wieprzowe
400 g makaron udon świeży
1 szt. pak choi
1 szt. cebula
100 g pieczarki
1 łyżeczka imbir
1 szcz. pieprz syczuański
2 łyżka sos sojowy jasny
2 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżka cukier kokosowy
2 łyżka sos ostrygowy
1 szcz. sezam czarny
1 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
Polędwicę oczyść i pokrój w cienkie paski.
Liście pak choi posiekaj wzdłuż na pół, pieczarki w ząbki, cebulę w dużą kostkę, a chilli, czosnek i imbir w talarki.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni lub w woku mocno rozgrzej olej kokosowy i wrzuć polędwiczkę.
Gdy polędwiczka nabierze brązowego koloru, dodaj pieczarki i smaż całość na mocnym ogniu.
Następnie dodaj czosnek, chilli, cebulę, imbir i smaż przez około 3 minuty, mieszając energicznie.
Dolej sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy, a następnie dosyp cukier i roztarte w dłoniach kulki pieprzu syczuańskiego.
Wrzucić odcedzony makaron udon i odrobinę wody z gotowania makaronu. Zmniejsz ogień i smaż do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, ciągle mieszając.
Makaron przełóż na talerze i posyp sezamem.