Stir fry z makaronem udon i polędwiczką wieprzową

EkspertOdKuchni
Stir fry z makaronem udon i polędwiczką wieprzową

0

0 / 0

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g polędwiczki wieprzowe

400 g makaron udon świeży

1 szt. pak choi

1 szt. cebula

100 g pieczarki

1 łyżeczka imbir

1 szcz. pieprz syczuański

2 łyżka sos sojowy jasny

2 łyżka sos sojowy ciemny

2 łyżka cukier kokosowy

2 łyżka sos ostrygowy

1 szcz. sezam czarny

1 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

Polędwicę oczyść i pokrój w cienkie paski.

2

Liście pak choi posiekaj wzdłuż na pół, pieczarki w ząbki, cebulę w dużą kostkę, a chilli, czosnek i imbir w talarki.

3

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

4

Na patelni lub w woku mocno rozgrzej olej kokosowy i wrzuć polędwiczkę.

5

Gdy polędwiczka nabierze brązowego koloru, dodaj pieczarki i smaż całość na mocnym ogniu.

6

Następnie dodaj czosnek, chilli, cebulę, imbir i smaż przez około 3 minuty, mieszając energicznie.

7

Dolej sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy, a następnie dosyp cukier i roztarte w dłoniach kulki pieprzu syczuańskiego.

8

Wrzucić odcedzony makaron udon i odrobinę wody z gotowania makaronu. Zmniejsz ogień i smaż do momentu, aż sos lekko zgęstnieje, ciągle mieszając.

9

Makaron przełóż na talerze i posyp sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły