Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

m7

Pyszny świeży tuńczyk
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny świeży tuńczyk
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cukier
0.30 szkl. oliwa z oliwek
4 szt. tuńczyk świeży
1 szt. skórka z cytryny
1 szt. papryczka chili
1 szt. cukinia
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka koper ogrodowy
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Robimy marynate: łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawic je na min godzine w lodówce.
Zrobic gremolatę: Wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyzeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyzki. Wymieszać. Odstawić.
Rozgrzewamy patelnie grillowa z oliwa i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zaleznosci od pożądanego stopnia upieczenia.
Na osobnej patelni smażymy plastry cukini. Na talerzu ulozyc cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.