Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974048842.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny świeży tuńczyk
0
0 / 0
Pyszny świeży tuńczyk
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cukier
0.30 szkl. oliwa z oliwek
4 szt. tuńczyk świeży
1 szt. skórka z cytryny
1 szt. papryczka chili
1 szt. cukinia
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka koper ogrodowy
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Robimy marynate: łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawic je na min godzine w lodówce.
Zrobic gremolatę: Wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyzeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyzki. Wymieszać. Odstawić.
Rozgrzewamy patelnie grillowa z oliwa i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zaleznosci od pożądanego stopnia upieczenia.
Na osobnej patelni smażymy plastry cukini. Na talerzu ulozyc cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa