Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

m7
Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

0

0 / 0

Pyszny świeży tuńczyk

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. cukier

0.30 szkl. oliwa z oliwek

4 szt. tuńczyk świeży

1 szt. skórka z cytryny

1 szt. papryczka chili

1 szt. cukinia

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka koper ogrodowy

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Robimy marynate: łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawic je na min godzine w lodówce.

2

Zrobic gremolatę: Wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyzeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyzki. Wymieszać. Odstawić.

3

Rozgrzewamy patelnie grillowa z oliwa i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zaleznosci od pożądanego stopnia upieczenia.

4

Na osobnej patelni smażymy plastry cukini. Na talerzu ulozyc cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły